HarpFlash – Interview with Florence Sitruk in Krakow, Poland 2019

We made this interview with French-German harpist and harp teacher Florence Sitruk on a beautiful autumn day in Krakow. Ms Sitruk is a professor in Bloomington at Jacobs School of Music and a guest professor at the Academy of Music in Krakow.

A zenei íj, a hárfa őse

A ma ismert legrégebbi húros hangszereket, köztük hárfákat is, Ur városában találták meg régészek a 20. század elején. A csodálatos szépségű leletek az i. e. 2500-2600 évekből származnak. Ám ez még nem minden, mert ennél korábbi ábrázolások is ismertek.

A hárfák és általában a húros hangszerek őse a zenei íj. Ennek legegyszerűbb változata egyetlen húrt tartalmaz és a rezonátort a zenész szájürege helyettesíti.

A hangszer első ábrázolása a dél-franciaországi Les Trois Frères-i barlang egyik rajzán látható, melyet kb. 15 000 évvel ezelőtt készítettek. A képen egy férfi, talán egy sámán táncol és zenél, körülötte állatok láthatók. A barlangot 1914-ben fedezték fel, és Bégouen gróf fiai (Henri, Robert és Clottes-Jean Begouen) után kapta a nevét, ami „három fiút” jelent. Napjainkban Szibériában, Kínában és Indiában is kerülnek elő hasonló ősi ábrázolások.

A zenélő sámán. Részlet a barlangrajzból.
A rajzot Henri Breuil abbé, a barlang
legnevesebb kutatója készítette.
Reprodukció: A. Leroi-Gourhan,
The Dawn of European Art, Cambridge, 1982.
(Forrás: Zwoje)


A barlangrajz nagyobb részlete

Zenei íjakat Afrikában még ma is használnak, sőt a világ számos pontján elterjedt és népszerű. Működésében és hangzásában a mi dorombunkra hasonlít.

Afrikai zenész
(Forrás: Wikipédia)

A hangszer egyik változata az appalache-i zenei íj, melyet afrikai rabszolgák leszármazottai terjesztettek el az USA-ban. Érdekesség, hogy egy gitárhoz hasonló egyhúros hangszer a Mississippi mentén a bluesban is használatos, ennél a játékos a húr áthangolását nem a bal kéz ujjaival, hanem egy fémlappal, adott esetben egy bicska pengéjével végzi.

Diddley Bow
(Forrás: Bill Steber: African-American Music from the Mississippi...)

A zenei íjak egy másik változatát, a malungát kelet-afrikai bevándorlók vitték magukkal Indiába. A legismertebb változata azonban a szintén afrikai eredetű berimbau, melyet Brazíliában a capoeira nevű művészi játékban használnak. A zenei íjak ma ismert egyes változataira, így a berimbaura is, tökből, kókuszdióból vagy más hasonlóból készült rezonátort szerelnek.

Berimbau
(Forrás: Wikipédia)

A végére jöjjön egy kevés, de a mi fülünknek nagyon is ismerős zene: