HarpFlash – Interview with Florence Sitruk in Krakow, Poland 2019

We made this interview with French-German harpist and harp teacher Florence Sitruk on a beautiful autumn day in Krakow. Ms Sitruk is a professor in Bloomington at Jacobs School of Music and a guest professor at the Academy of Music in Krakow.

Lehel kürtje - hárfával

A hagyomány szerint a vesztes csata után Lehel (Lél) vezér utolsó kívánsága az volt Augsburgban, hogy még egyszer megfújhassa a kürtjét. Amikor engedélyt kapott erre és a kezébe vette a hatalmi jelképnek is számító hangszert, agyonütötte vele a császárt.

Nem volt szép tőle. Ha valaki nem emlékezne a történetre, elolvashatja László Gyula tollából a Virtuális Diamúzeumban. Az aranyos diafilmben - ami a multimédiás technológiák nagymamával egybeszerelt korai formájának is tekinthető - a kürt pontos leírása is megtalálható néhány szép rajzzal együtt.

Hárfás

A 6-os számú filmkockán cirkuszi művészek és zenészek láthatók, a kép jobb szélén pedig - milyen a véletlen - egy ülő hárfás.

László Gyula rajza
Lehel kürtjéről

A kürt bizánci hadi zsákmány vagy ajándék volt, nem eredeti magyar kézműves munka. A hárfás tehát nem magyar, még akkor sem, ha tudjuk, hogy a hárfa a finnugoroknál népszerű hangszer volt.