HarpFlash – Interview with Florence Sitruk in Krakow, Poland 2019

We made this interview with French-German harpist and harp teacher Florence Sitruk on a beautiful autumn day in Krakow. Ms Sitruk is a professor in Bloomington at Jacobs School of Music and a guest professor at the Academy of Music in Krakow.

Melyek a hárfa főbb részei?

Aristid von Würtzler írja, hogy egy ízben, amikor a Fehér Házban lépett fel, a koncert után a hatalmasságokból és jeles személyiségekből álló közönség nem sietett azonnal a terített asztalokhoz. A hárfa köré sereglettek és kíváncsian kérdezték őt a hangszeréről. A legjobban az lepte meg őket, hogy a hárfán pedálok is találhatók.

Hangolás

Úgy látszik, hogy a zene és a hárfás igencsak leköti a közönség figyelmét. Sokan észre sem veszik, hogy a hangolás pedállal, illetve lábbal történik. Ha ez így van, akkor a hárfajáték nagyban hasonlít a bűvészkedéshez, úgyhogy egy koncert után talán a zseb- és karórák meglétét is helyes ellenőrizni...

Az alábbiakban a hárfa fontosabb részei következnek azzal a megjegyzéssel, hogy a hangszer másfél ezer alkatrészből áll. A lista tehát közel sem teljes.

A 47 húros koncerthárfa részei

Hárfa részei

Fej (head, crown): csigavonallal, koronával vagy modern formákkal díszített rész.

Nyak (neck): ebben kapott helyet a hangoló mechanika, hullámvonalas, kívülről fémlemez erősíti és díszíti.

Hangolótárcsák (pedal disks): a nyakon található, tüskékkel felszerelt apró tárcsák. Ahogy egy tüske hozzáér egy húrhoz, változik a rezgő húr hossza és a húr elhangolódik. A tárcsákat a pedálokkal bonyolult mechanizmus és kábelek kötik össze. Számuk annyi, ahány húr a hárfán található, koncerthárfák esetén 47.

Váll (shoulder): a nyakat és a hangszerszekrényt összekötő íves rész.

Húrok (strings): bélből, fémből vagy nylonból készülnek. A leghosszabb húr adja a legmélyebb hangot. A C húrok pirosak, az F húrok feketék vagy kékek. Játék közben ezek a színek segítik a hárfás tájékozódását. A hárfa hangterjedelme nagy, hat és fél oktáv.

Hangszekrény (soundbox): a hangot felerősítő és módosító doboz, talán a legfontosabb rész. Alakja trapéz (straight) vagy körte (extended) alakú lehet, az utóbbi adja a szebb, teltebb és erősebb hangzást. A rezonánslapot gyakran díszítik pl. arabeszkkel.

Pedálok (pedals): ezekkel hangol a hárfás játék közben, számuk 7. Egy-egy pedálnak három állása lehet, a játékos így tud pl. C, Cesz vagy Cisz hangot hangolni.

Lábazat (feet): ebben görgők találhatók, amelyek a hangszer mozgatását segítik.

Oszlop (column, pillar): ebben kábelek futnak, melyek a pedálokat és a nyakban elhelyezett hangolómechanikát kötik össze.

További érdekes írásaink a témában: