HarpFlash – Interview with Florence Sitruk in Krakow, Poland 2019

We made this interview with French-German harpist and harp teacher Florence Sitruk on a beautiful autumn day in Krakow. Ms Sitruk is a professor in Bloomington at Jacobs School of Music and a guest professor at the Academy of Music in Krakow.

Alizbar - kelták, hárfa és terápia

Alizbar zenél
Magyarországon a hárfa terápiás célú használata korántsem olyan elterjedt, mint lehetne, a Seduxen mindenesetre még népszerűbb. Pedig a húrok rezgésének bizonyítottan gyógyító hatása van, és az angolszász országokban például se szeri, se száma a kórházakban vagy a kórházak mellett működő hárfás terapeutáknak.

Nálunk alig 1-2 lelkes zenész végzi ezt az igazán nemes munkát, amelyről itt lehet bővebben olvasni. Egyikőjük Alizbar, aki a gyógyítás mellett a kelta zene és mondavilág elkötelezett híve is. Így ír a hangszerről: „Szerelmes vagyok ebbe a csodába. Ez egy furcsa lény, melynek úgy tűnik, nincs is neme. Mindig látni akarom őt és tapintani, hallgatni, hallani. Hangjainak illata van, mindegyiknek másmilyen.”

Ha valakit érdekel, Alizbar weblapján vagy a Youtube-on zenét is találhat. Nyári időben, a Városligetben sétálva is könnyen össze lehet találkozni vele, a Mezőgazdasági Múzeum környékén szokott zenélni.