HarpFlash – Interview with Florence Sitruk in Krakow, Poland 2019

We made this interview with French-German harpist and harp teacher Florence Sitruk on a beautiful autumn day in Krakow. Ms Sitruk is a professor in Bloomington at Jacobs School of Music and a guest professor at the Academy of Music in Krakow.

Húszéves a Hangszerészképző - hangszerkiállítás az Iparművészeti Múzeumban

Húszéves a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem keretében működő Hangszerészképző Iskola. Ebből az alkalomból május 20-22. között jubileumi rendezvényt tartanak a magyar hangszerészek az Iparművészeti Múzeumban.

Kézművesség

Soha nem látott, érdekes programsorozattal ünnepli magát az iskola és az egész hangszerész szakma a tavasz legvégén, de úgy tűnik, hogy a múzeum is, ami az utóbbi időben mintha felkarolni látszana a kézművesség ügyét. Az események apropóját tehát nemcsak az önmagában is jeles kerek évforduló adja, hanem egy sokkal szélesebb körben értelmezhető szándék és akarat is. Ezt az a hír is jelezi, hogy a Zene Világnapja ünnephez hasonlóan meghirdetik a Hangszerészek Napját, és a rendezvényre neves zenészeket is meghívnak.

Hangszerkiállítás

Az esemény fő attrakciója természetesen a hangszerkiállítás lesz, ahol felsorakozik a magyar és külföldi gyártók színe-java. De egyéb programok is lesznek. A kicsik kézműves foglalkozás keretében elkészíthetik saját hangszereiket. A felnőtteket pódiumbeszélgetések várják, a szakmabeli érdeklődőket pedig tudományos előadások, melyek témája a népi hangszerektől az akusztáig terjed. Az előadók között lesz többek között Lendvai Tamás, az iskola igazgatója, és Mandel Róbert, a neves hangszerész és zenész. Sőt úgy hírlik, hogy egy díszvendéget is várnak Cremonából. (Korábban egy külföldi hárfaépítőt, Beat Wolfot mi is bemutattunk.)

Az eseményen megemlékeznek a neves elődökről is, így Beregszászy Lajosról, Nemessányi Sámuel Félixről, Schunda Vencel Józsefről és Stowasser Jánosról. Ez rá is fér az iskolára és a szakmára, mert az interneten található (pontosabban nem található) anyagok alapján úgy tűnik, hogy a szakma bizonyos területeken az utóbbi évtizedekben kissé elhanyagolta magát. Remélhető, hogy a hangszerész-társadalom magára talál, és az eddigi kisebb szigetekből valami nagyobb áll majd össze, mi drukkolunk nekik. Részletes program a rendezvénysorozatról itt olvasható.

Magyar hárfaépítő

Azt nem tudni, hogy részt vesz-e a kiállításon Papfalvy Ferenc, Magyarország egyetlen hárfakészítő mestere, a Hárfamíves társaság tulajdonos-vezetője. Az viszont tudható, hogy lesznek hárfák, sőt ki is lehet próbálni ezeket, és meg is szólalnak majd a zárókoncerten.

Nemrégiben a Duna Televízió portréfilmet készített a mesterrel. Örülünk, hogy mi adhatunk hírt erről először az internetes hárfás körökben:

(Időközben kiderült, hogy Papfaly Ferenc is részt vesz a kiállításon.)