HarpFlash – Interview with Florence Sitruk in Krakow, Poland 2019

We made this interview with French-German harpist and harp teacher Florence Sitruk on a beautiful autumn day in Krakow. Ms Sitruk is a professor in Bloomington at Jacobs School of Music and a guest professor at the Academy of Music in Krakow.

200 éves a duplapedálos-hárfa - egy Érard-hárfa bemutatása

David Watkins számos videóban szerepel a Youtube-on, a híres, 1817-ben alapított angol hárfás cég, a Morley kurátora. Egy videóját már felhasználtuk, akkor egy Aoyama hárfán játszott. Most egy Érard-hangszert mutat be.




Bár a felvételen kissé esetlennek tűnhet a játék, két dolgot érdemes észrevenni a kritika előtt. Az egyik, hogy Angliában ezzel a kereskedelmi módszerrel adják-veszik a hárfát, s nemcsak az értékesebb darabokat. Talán nincs messze az az idő, amikor a hangszer-kereskedők nálunk is hasonlóan kreatívak lesznek. A másik, hogy a kb. 150 éves, muzeális hangszer milyen kitűnő állapotban van: évszázados figyelem, gondoskodás, szakértelem és szeretet van mögötte.

A felvételt annak kapcsán mutattuk be, hogy idén ünneplik a 200. évfordulóját annak, hogy Sébastien Érard kifejlesztette a duplapedálos hangszert.