HarpFlash – Interview with Florence Sitruk in Krakow, Poland 2019

We made this interview with French-German harpist and harp teacher Florence Sitruk on a beautiful autumn day in Krakow. Ms Sitruk is a professor in Bloomington at Jacobs School of Music and a guest professor at the Academy of Music in Krakow.

A pedálhárfa 200 éve (1811-2011)

Miközben Magyarország és Európa Liszt Ferencre emlékezik, Franciaországban elindult egy vándorkiállítás, ami a 200 éve megszületett duplapedál-hárfának állít emléket.


A kerek évfordulóval kapcsolatban régóta akartunk már egy cikket közzétenni, most alkalom is adódott rá. Beat Wolf svájci hárfakészítő írta, hogy szabadságát Nizzában töltette Masumi Nagasawa hárfással és ennek férjével, és ott megtekintették a szenzációs kiállítást a Palais Lascaris-ban. Csak emlékeztetőül: a duplapedál-mechanizmus tette igazi kromatikus és koncertáló hangszerré a hárfát, ez Sébastien Érard hárfakészítő érdeme, és ő az 1820-as évek közepén szponzorálta a fiatal Liszt-et, tudniillik zongoraépítőnek is kiváló volt.

Mint Wolf írja, a legnagyobb hatást rá a Cousineau-féle 14 pedálos hárfa tette, de nem világos, hogy ez egy igazi korabeli hangszer, vagy valamilyen későbbi korban született replika. Egyes hazai források ugyanis úgy tartják, hogy ez a hangszer végül is nem épült meg, részben a francia forradalom, részben a hárfakészítő elhunyta miatt.

Akárhogy is, legalább a hárfások és hárfabarátok ne felejtsenek el az évfordulónak örülni!

Frissítés:

Időközben Beat Wolf segítségével kiderült, hogy a hárfa tényleg létezik, de Cousineau csak prototípust készített belőle. A félreértést az okozhatta, hogy nem került a hangszer sorozatgyártásba. Máskülönben a kiállításon - pl. a Victor Salvi Hárfamúzeumnak és magángyűjteményeknek köszönhetően - több olyan hárfa is ki van állítva, amit a nagyközönség eddig nem láthatott.

Jó hír: na ná, hogy nem maradunk le a 200 éves évfordulóról. Hamarosan jönnek a cikkek!