HarpFlash – Interview with Florence Sitruk in Krakow, Poland 2019

We made this interview with French-German harpist and harp teacher Florence Sitruk on a beautiful autumn day in Krakow. Ms Sitruk is a professor in Bloomington at Jacobs School of Music and a guest professor at the Academy of Music in Krakow.

Szent István Konzi

Az iskola három intézményből áll, az alap- és középfokú oktatásból, valamint a szakképzésből. Az iskola számos zenekart működtet. Megalapítása és vezetése évtizedek óta egy neves pedagógus- és zenészcsaládhoz fűződik, 1991-től az intézményeket Záborszky Kálmán vezeti.

Zeneiskola, alapfokú oktatás

A XIV. kerületi Zeneiskolát 1968-ban Záborszky József alapította, melynek neve időközben Alapfokú Művészetoktatási Intézmény elnevezésre változott. A 17 kihelyezett tagozaton a tanulók száma 1 153 fő, az iskolában 113 zenetanár oktat. A diákok a kerületi általános iskolákból kerülnek ki.

Záborszky Kálmán igazgató

A gyerekek az iskolától hangszert kölcsönözhetnek, részt vehetnek a Tücsökzenekar, Zeneiskolai Szimfonikus Zenekar és a Szent István Király Szimfonikus Zenekar munkájában, nyáron pedig 7–10 napos felkészítő táborokban zenélhetnek Tihanyban.

Szakközépiskola és szakképzés

1990-ben igény lett az iskola bővítésére, ezért megalakult a Zeneművészeti Szakközépiskola. Eleinte a szakközépiskola és a zeneiskola az Ajtósi Dürer soron, a Szent István Gimnázium épületében működött, majd 1994-ben átköltözött jelenlegi helyére a Columbus utcába.

Az iskolában gyakorlótermek, könyvtár, hangszerműhely és hangtechnikai stúdiók találhatóak. 1995. szeptember 30-án avatták fel a hangversenytermet, ahol 2000. óta Budapest egyetlen barokk orgonája áll a zenészek rendelkezésére.

A szakközépiskolai tanulmányok a 9-13. évfolyamon folytathatók, a szakképzés pedig a 13-15. évfolyamon történik.

Az iskola hangszeres szakai: hegedű, brácsa, cselló, bőgő, fuvola, oboa, klarinét, fagott, kürt, trombita, harsona, tuba, zongora, orgona, csembaló, hárfa, cimbalom, ütőhangszer.

Három nem hangszeres szak is van: szolfézs-zeneelmélet, hangkultúra, ének. Az intézmény nagyon fontosnak tartja, hogy a tanulók képben legyenek a hangtechnika alapvető kérdéseivel. Ének szakra csak 18 éves kor után, szakképzésre lehet jelentkezni.

Az iskolában tanulók zenész és énekes szakmai képesítést szerezhetnek tanulmányaik végén. A hárfát Nagy Katalin tanítja, aki zenekari tagként kezdte pályafutását az iskolában. Az ő tanítványa többek között Baráth Emőke, Lévai Mária, Mericske Nikoletta és Janoch Orsolya.

(A korábban itt szereplő videót időközben törölték. Egy 2015-ös tihanyi felvétellel pótoltuk, melyen Nizalowski Fanni hárfás, ennek a blognak a szerzője is feltűnik néha a háttérben, kissé takarva, pl. 26'30''-nál.)

Együttesek

Ormányos Falka: 2006-ban alakult fagottzenekar. Érdekesség, hogy a zenekar avatta fel a Fővárosi Állat- és Növénykert új elefántházát.

Ütőegyüttes: 1996-ban alakult Mericske Zoltán vezetésével. A zenekar koncertjei nagy népszerűségnek örvendenek.

Fúvósegyüttes: 2002-ben alakult két fafúvós együttes, egy kezdő és egy haladó. Vezetőjük Balázsi Katalin.

Női kar: Az iskola zongora, hangkultúra, szolfézs, hárfa és gitár szakos tanulóiból áll. Vezetőjük Tőkés Tünde.

Férfikar: Az iskola zongora, hangkultúra, szolfézs, hárfa és gitár szakos tanulóiból áll. Vezetőjük Ménesi Gergely.

Szakközépiskolai Fúvós Zenekar: Karnagyuk Makovecz Pál.

Szakközépiskolai Vonós Zenekar: Karnagyuk Záborszky Kálmán.

További zenekarok a Szimfonikus zenekar és a Tücsökzenekar.

-energetic-