HarpFlash – Interview with Florence Sitruk in Krakow, Poland 2019

We made this interview with French-German harpist and harp teacher Florence Sitruk on a beautiful autumn day in Krakow. Ms Sitruk is a professor in Bloomington at Jacobs School of Music and a guest professor at the Academy of Music in Krakow.

Búcsú Váradtól - költészet napi köszöntő hárfával

Janus Pannonius szobra
Pécsett

A költészet napja van, április 11. Talán nem is ünnepelhetnénk jobbal, mint egy megzenésített verssel és természetesen hárfazenével. A felvételen egy félezer évvel ezelőtt élt nagy humanista költeménye hallható korabeli zenével, de eredeti latin nyelven a Musica Historica együttes előadásában.

Költészet

Janus Pannonius Csezmicén született 1434. augusztus 29-én és 38 évvel később, Medveváron hunyt el 1472. március 27-én. Vitéz Jánosnak és Csezmiczei Jánosnak is ismerjük. Pécsett püspök volt, meg az országos politikában is jeleskedett, de leginkább úgy emlékszünk rá, mint az első név szerint is ismert magyar költőre, jeles humanistánkra.

Búcsú Váradtól című verse az egyik legkedveltebb elégiája, tele ellentétes érzelmekkel és gondolatokkal, fájdalommal és örömmel. Ha valaki többet is meg akar tudni a versről, akkor rövid, de érdekes elemzést olvashat róla a schvung-on. Áprily Lajos magyar nyelvű fordítása pedig elolvasható a Visegrádi irodalom oldalon, együtt egy német fordítással. Nem mellékesen egyébként Farkas Ferenc is dolgozott a verssel.

Muzsika

Humanizmus, öröm, természetes szépség - Abiens valere iubet sanctos reges, Varadini...

Musica Historica

Koncertfelvétel.
Pécs, Dominikánus terem, 2008.
(Csele TV, Mohács)

CSÖRSZ Rumen István (ének, lant)
JUHÁSZ Viktor (fidula)
KASZA Roland (derbuka)
PALÓCZ Réka (hárfa)
SUDÁR Balázs (diszkantlant)
SZÉPLAKI Zoltán (ének, furulyák)

További érdekességek a reneszánszról: