2011. április 11., hétfő

Búcsú Váradtól - költészet napi köszöntő hárfával

Janus Pannonius szobra
Pécsett
A költészet napja van, április 11. Talán nem is ünnepelhetnénk jobbal, mint egy megzenésített verssel és természetesen hárfazenével. A felvételen egy félezer évvel ezelőtt élt nagy humanista költeménye hallható korabeli zenével, de eredeti latin nyelven a Musica Historica együttes előadásában.

Janus Pannonius Csezmicén született 1434. augusztus 29-én és 38 évvel később, Medveváron hunyt el 1472. március 27-én. Vitéz Jánosnak és Csezmiczei Jánosnak is ismerjük. Pécsett püspök volt, meg az országos politikában is jeleskedett, de leginkább úgy emlékszünk rá, mint az első név szerint is ismert magyar költőre, jeles humanistánkra.

Búcsú Váradtól című verse az egyik legkedveltebb elégiája, tele ellentétes érzelmekkel és gondolatokkal, fájdalommal és örömmel. Ha valaki többet is meg akar tudni a versről, akkor rövid, de érdekes elemzést olvashat róla a schvung-on. Áprily Lajos magyar nyelvű fordítása pedig elolvasható a Visegrádi irodalom oldalon, együtt egy német fordítással. Nem mellékesen egyébként Farkas Ferenc is dolgozott a verssel.

Humanizmus, öröm, természetes szépség - Abiens valere iubet sanctos reges, Varadini...


Koncertfelvétel.
Pécs, Dominikánus terem, 2008.
(Csele TV, Mohács)

Musica Historica

CSÖRSZ Rumen István (ének, lant)
JUHÁSZ Viktor (fidula)
KASZA Roland (derbuka)
PALÓCZ Réka (hárfa)
SUDÁR Balázs (diszkantlant)
SZÉPLAKI Zoltán (ének, furulyák)

További érdekességek a reneszánszról: