HarpFlash – Interview with Florence Sitruk in Krakow, Poland 2019

We made this interview with French-German harpist and harp teacher Florence Sitruk on a beautiful autumn day in Krakow. Ms Sitruk is a professor in Bloomington at Jacobs School of Music and a guest professor at the Academy of Music in Krakow.

Juhász Gyula diafilmen - a hárfa költője

Egyik kedvencünk a Diafilm Múzeum, ami nemcsak kedves ovis emlékeket ébreszt a (khmmm) idősebb korosztályban, de rendkívül szórakoztató és hasznos ismereteket is tartalmaz. Ki hinné, hogy a diafilmgyártás 1919-ben kezdődött hazánkban, és a rendszerváltásig mintegy 8000 film készült?

Juhász Gyula nyugodtan nevezhető a hárfa költőjének, hiszen számos versében jelenik meg a hangszer. Sőt egyik kötetének címében is szerepel, bár a Wikipédia nem tud erről...

Juhász életét is feldolgozták 1963-ban. A film meglehetősen hosszú, 60 képkockából áll. Iskolákban, szakkörökben és más hasonló helyeken vetítették az ilyeneket. A Hárfa című kötetet a 49. képkockán említik.

Juhász Gyula Góth Imre festményén.
Részlet a Diafilmből

A mai olvasónak kicsit durvának tűnhet a szöveg. Pedig nem az, akkoriban így fejezték ki magukat a választékosabbak. Valószínűleg azért, mert a különféle betegségeket még nem ismerték és rendszerezték olyan pontosan, mint napjainkban.

A filmet Madácsy László írta és állította össze, és Szilágyi Ferenc szerkesztette. Itt tekinthető meg.

És egy bizonyíték, hogy tényleg van egy ilyen Juhász-kötet:

Juhász Gyula: Hárfa
verseskötet
(1929)