HarpFlash – Interview with Florence Sitruk in Krakow, Poland 2019

We made this interview with French-German harpist and harp teacher Florence Sitruk on a beautiful autumn day in Krakow. Ms Sitruk is a professor in Bloomington at Jacobs School of Music and a guest professor at the Academy of Music in Krakow.

Deborah Henson-Conant: Budapest

Deborah Henson-Conant egyik korai, 1992-es albumának címe „Budapest”. A lemezismertető szerint az anyag a magyar fővárosról, ennek személyesen is megtapasztalt különös hangulatáról szól. Külön érdekesség, hogy a muzsikát itt tartózkodása idején írta, illetve rögzítette.

Vers

Egyik kedvenc videónk a Youtube-on a koszorús amerikai költő, Billy Collins Budapest című verse, amelyre Julian Grey, a Headgear animációs cég vezetője készített egy igazán klassz filmet:

A gond az, hogy az idézett költő semmit sem tud városunkról, sőt tulajdonképpen talán mindegy is neki, hogy hol fekszik, és mi kik vagyunk. Néhány más híres művész azonban valóban látta Budapestet, megszerette (vajon utazott a hetessel?), és valamilyen művébe bele is szőtte az emlékeit.

Zene

Deborah lemeze is ilyen. Honlapján azt írja, hogy „ez talán a legjobban szóló, leggyönyörűbb albumom, amit valaha is készítettem”. Sőt, hozzáteszi, hogy „ez a lemezem édesapámnak a mai napig a legkedvesebb mind közül.” Mivel majd' két évtizeddel ezelőtt készült, nyilván tudja, hogy mit beszél...

Persze nem az üres nemzeti érzés a lényeges ebben. Sokkal inkább az, hogy vajon mi fogta meg őt nálunk, ami ilyen erősen inspirálta, és hogy mi mit értünk meg mindebből.

A lemezen Chieli Minucci gitáros és George Jinda (azaz Jinda György, azaz „Sam”) dobos és cimbalmos működött közre „Special EFX” néven. Sajnos utóbbi nem tűnik fel ebben a közös videóban:

Sztárok

A lemezen mindazonáltal igazi nagyágyúk is szerepelnek. Ilyen például Mark Johnson szaxofonos vagy Victor Bailey, a felejthetetlen Weather Report utolsó basszusgitárosa. (Kicsi a világ, legalábbis a nagyoknak: ennek a zenekarnak meg alapítója volt Joe Zawinul, aki haláláig büszke volt magyar szintó gyökereire, akik meg, ugye, jelentős hárfás dinasztiákat adtak nekünk.)

Deborah-ról írtunk már egy rövid életrajzot. Aki nem ismeri és csak a zenéje érdekli, annak elég annyit tudni róla, hogy a hárfások közt világsztár, 2006-ban Grammy-jelölést kapott, egyébként pedig minden lében kanál: zenét szerez, gyerekeket tanít, s nem mellékesen részt vett az első elektronikus hárfa kifejlesztésében is.

Bevalljuk, a lemezt mi nem ismerjük testközelből. Mára elfogyott, talán az európai kiadónál, a Laika-nál található még néhány példány belőle. Viszont Deborah azt írja a honlapján, hogy ez a promóciós lemeze, aranyozott és személyhez címzett, aláírt példánya 35 dollárért megvásárolható tőle.

Deborah Henson-Conant: Budapest (forrás: allmusic)

Kritika

A lemezről Zömbik József tollából itt olvasható egy nem túl jóízű kritika. Úgyhogy ha valaki ennél a dzsessznél magasabb szintű művészetre vágyik, az Zömböri József költőtől itt olvashat verseket magának. Ha pedig valakit mégiscsak érdekel a zene, az alább meghallgathatja.