HarpFlash – Interview with Florence Sitruk in Krakow, Poland 2019

We made this interview with French-German harpist and harp teacher Florence Sitruk on a beautiful autumn day in Krakow. Ms Sitruk is a professor in Bloomington at Jacobs School of Music and a guest professor at the Academy of Music in Krakow.

Würtzler Arisztid szülői háza

Würtzler Arisztid hárfás, a New York Harp Ensemble alapítója és vezetője az 1956-os forradalom után emigrált az USA-ba. Bár világraszóló sikereket ért el, hazájához hű maradt, amit a most közölt fotók is bizonyítanak.

A fotókat Arisztid özvegyétől, Barbarától kaptuk New Yorkból több más képpel együtt. Volt ezek között Kodály Zoltánnal készült fénykép, promóciós felvétel és Fehér Ház-beli is.

Sajnos az itt közölt fotók nem túl jó minőségűek, mindazonáltal számos részlet jól kivehető rajtuk. Egy vidékies, mégis polgári ízléssel felépített ház látható rajtuk gondosan ápolt kerttel. A kertben gyümölcsfák, pompázó virágágyások, lugas, szökőkút, kerti tó és számos szobrocska látható.

Dacára a kópiák rossz minőségének és az elmúlt sok-sok évnek, a virágok szinte még most is illatoznak, s a vízcsobogást is szinte hallani lehet...

Würtzler Arisztid szülői háza

Távoli kép pihenőlugassal és a kerti tóval
A kerti tó, középen egy fenséges, bár ma már
kevésbé divatos agávéval
Hogy hol állt a ház, azt ma már nem lehet tudni. Talán Aszódon, hiszen Arisztid itt, az evangélikus gimnáziumban folytatta tanulmányait.