HarpFlash – Interview with Florence Sitruk in Krakow, Poland 2019

We made this interview with French-German harpist and harp teacher Florence Sitruk on a beautiful autumn day in Krakow. Ms Sitruk is a professor in Bloomington at Jacobs School of Music and a guest professor at the Academy of Music in Krakow.

Tavaszi Hárfa Napok Szegeden

A Tavaszi Hárfa Napok 2007-től színesíti Szeged kulturális életét. 2012. május 25-27. között ismét megrendezésre kerül, immár ötödik alkalommal. Ebben az írásban ezt a rendezvényt mutatjuk be röviden az ez évi programmal együtt.

SZEGEDI HÁRFÁS ÉLET

Magyarország társadalom-földrajzi szempontból meglehetősen torz képet mutat: Budapesten sűrűsödik a gazdasági és kulturális élet java. A hárfaművészet azonban szerencsés kivétel ez alól, hiszen más városokban is pezsgő hárfás élet folyik. Különösen ilyen Szeged, ahol nemcsak egyetemi hárfás tanszak működik, de itt rendezik meg hazánk egyetlen nemzetközi hárfaversenyét, valamint a címben is említett tavaszi mesterkurzust. E rendezvények alapítója és fő szervezője Gorbunova Natalia szegedi hárfatanár, akinek tanítványai a külföldi porondokon olyannyira sikeresek.

A tavaszi mesterkurzus az egyik legfontosabb magyar hárfás eseménnyé nőtte ki magát. Közel száz magyar és külföldi hárfás fordult már meg itt. Elsődleges célja, hogy az aktív és passzív hárfás résztvevők szakmai segítséget és bátorítást kapjanak a meghívott professzoroktól. Éppen ezért, míg a vendégművészek koncertjei elsősorban a fiatal hárfások ösztönzését szolgálják, addig a növendék-hangversenyek arra adnak lehetőséget, hogy megmutassák a tudásukat. Mindezen felül a laikus közönség is betekintést nyerhet a műhelymunkába, s megismerheti a hangszerjáték részleteit.

Sztárok

Az elmúlt években olyan világhírű, kiváló hárfások adtak koncerteket és mesterkurzusokat Szegeden, mint Elinor Bennett (Wales), Isabelle Perrin (Franciaország), Letizia Belmondo (Olaszország) és Marielle Nordmann (Franciaország). Mindent egybe véve tehát, a rendezvény a legszélesebb körben népszerűsíti a hárfát mint színvonalas szóló- és kamarazenei hangszert, ösztönzőleg hat a külföldi és hazai hárfások között új baráti és szakmai kapcsolatok megteremtésében, nem utolsó sorban pedig gazdagítja Szeged kulturális életét.

PROGRAM

2012-ben a 20. századi zene egyik legjelentősebb alakjának, Claude Debussy születésének 150. évfordulóját ünnepeljük. A Tavaszi Hárfa Napok műsorának középpontjában ezért Debussy és a francia zene áll. Program:

Benoit Wery (Franciaország) szóló- és kamarazenei estje

Benoit Wery hárfaművész, tanár és zeneszerző. Tanára Lily Laskine volt, a 20. század egyik nagytehetségű hárfaművésze és pedagógusa. Wery első díjat nyert a Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris-ban, emellett a Yehudi Menuhin, illetve a Cziffra György Alapítvány ösztöndíjasa volt.

Mesterkurzus Benoit Wery hárfaművésszel

Kamarazene hárfával

Műsoron: Salamone Rossi, Biagio Marini, Girolamo Frescobaldi, Dario Castello, Giovanni Battista Fontana, Jean Philip Rameau, Claude Debussy és Lajtha László művei

Közreműködnek: Tóth Zsuzsanna (fuvola), Krulik Eszter (brácsa), Ölveti Mátyás (cselló) és Razvaljajeva Anasztázia (hárfa)

Ifjú tehetségek hangversenye

2012 Alphonse Hasselmans halálának 100. évfordulója. Claude Debussy, Alphonse Hasselmans, Maurice Ravel, Felix Godefroid, Marcel Grandjany, Albert Roussel, Bernard Andres, Marcel Tournier, Henriette Renié művei a kurzuson aktívan résztvevő hárfások előadásában.

Helyszínek

Szegedi Király-König Péter Zeneiskola
Móra Ferenc Múzeum
Korzó Zeneház
EDF-Galéria

KÖLTSÉGEK, ÁRAK

Mesterkurzus Bénoit Wery francia hárfaművésszel

Aktív részvétel:

- 1 óra (60 perc): 70 Euro (kb. 21 775 Ft)
- 2 óra (120 perc): 100 Euro (kb. 31 125 Ft)
- kicsik/kezdők számára 30 perces óra (igény szerint): 35 Euro (kb. 10 900 Ft)

Passzív részvétel:

10 Euro (kb. 3100)

Koncertek

A hárfásoknak és hozzátartozóiknak az összes koncertre ingyenes a belépés

Szállás

Olcsó szálláslehetőség Szegeden:
Alsóvárosi Ferences Templom és Kolostor
(6725 Szeged, Mátyás király tér 26.)

1800 Ft / fő / éj, reggeli: +500 Ft

További kérdéssel forduljanak Didák testvérhez: didak@ofm.hu vagy 06 20 823 1130

Kapcsolat

Gorbunova Natalia

geoharp@vnet.hu
geoharp@gmail.com

06 20 493 0013
06 62 435 683
6726 Szeged, Lövölde utca 9.

(Partnerek: Szegedi Szimfonikus Zenekar, Közéleti Kávéház, Alliance Française)