HarpFlash – Interview with Florence Sitruk in Krakow, Poland 2019

We made this interview with French-German harpist and harp teacher Florence Sitruk on a beautiful autumn day in Krakow. Ms Sitruk is a professor in Bloomington at Jacobs School of Music and a guest professor at the Academy of Music in Krakow.

Gördülő kövek - rossz korban születtem

A Facookon nyitottunk egy albumot mindenféle jópofa és meglepő képpel. Az album címe Ki gondolta volna: hárfa mindenütt. Az egyik fotón a Rolling Stones látható egy órási, talán Wurlitzer-márkájú hárfával.

Rolling Stones - kőből hárfa

A képen a banda színes hippi öltözékben látható, tehát valamikor a hatvanas évek második felében készülhetett. Erre utal az is, hogy még közöttük van a szőke Brian Jones gitáros. Ő 1968-ban távozott tőlük, majd 1969-ben egy szerencsétlenül sikerült bulin az életét vesztette, talán gyilkosság áldozata lett. Mindössze 27 évet élt, viszont nagy szerepe volt abban, hogy az első három lemez olyan különös hangzását nyert, és az együttes olyan hamar a világhírig jutott.

Szitár

Ennek a hangzásnak fontos része volt az indiai szitár, ami a képen Jones lábánál fekszik, és az alábbi videóban is feltűnik:

A videóhoz egy rajongó különös megjegyzést fűzött: Rossz korban születtem. Az elvágyódás minden kornak, minden helynek és társadalomnak a sajátja, legfeljebb a mértékében van különbség. De ha már szóba került a téma, feltétlenül el kell mesélni egy ezzel kapcsolatos személyes emléket.

Elvágyódás

Az első magnónkat 1973-ban kaptuk a tesómmal, akkortájt még kisdobosok voltunk. Ez egy hazai gyártású, világoskék BEAG MK 25 márkájú hordozható kazettás magnetofon volt, írd és mondd 1 db 45 perces kazettával. Úgy gondolták, hogy ez épp elég lesz azzal a 15-20 slágerrel, ami ráfér.

Mivel akkoriban még nemhogy Youtube nem volt, de külföldi lemezeket se igen lehetett vásárolni, ezért anyánk megkért a szomszédban egy kamaszt, hogy az orsós magnójáról másoljon ki nekünk néhány számot. Viszont kikötötte, hogy nehogy valami „vad zene” legyen. A srác, Adus alaposan félreérthette, ugyanis a szalagon az első szám rögtön a Born to be wild volt a Steppenwolf-tól, és persze a Paint it, Black, meg néhány Zeppelin és Deep Purple dal is rajta volt...

Rossz helyen születtem - írhatnám ide annak a meglehetősen szürke kornak a hangulatában. De inkább megkérdezem: tényleg vannak rossz korok? Vagy csak mi, emberek nem találjuk a helyünket a világban?

Máskülönben rejtély, hogy a Stones miért fényképezkedett a hárfával. Spontán ötlet volt, vagy valamit ki akartak fejezni vele?