HarpFlash – Interview with Florence Sitruk in Krakow, Poland 2019

We made this interview with French-German harpist and harp teacher Florence Sitruk on a beautiful autumn day in Krakow. Ms Sitruk is a professor in Bloomington at Jacobs School of Music and a guest professor at the Academy of Music in Krakow.

The Passed: Hárfa és pop

Megjelent egy dallamos, fiatalos zene az interneten, amiben új oldaláról mutatkozik be a hárfa. A zenét és a klipet a blog készítői jegyzik.

Elektromos hárfa Budapesten

Alább a videó és a zenészek rövid bemutatása következik:

A Passed 2014 nyarán alakult magyar, elektronikus popzenét játszó együttes, mely Mesmerize című számával bejutott A Dal 2015 című televíziós műsorba. Ennek célja kiválogatni, hogy ki képviselje Magyarországot a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztiválon.

A formációt négy tag alapította, Nizalowski Dorottya (1995), Nizalowski Fanni (1995), Godzsák Dávid (1992) és Szabó Levente (1994). A lányok Budapestiek, a fiúk Királyhelmecről, illetve Sárospatakról indultak.

Dóri és Fanni

Dorottya és Fanni 2004-ben kezdtek hárfázni. 2014-ben érettségiztek jeles eredménnyel a Záborszky József alapította Zuglói Szent István Zeneművészeti Szakközépiskola szolfézs-, illetve hárfaszakos tanulóiként. A hárfázást Nagy Katalin tanárnővel kezdték, akinek nyugdíjba vonulása után Sipkay Deborah, a Nemzeti Filmharmónia nemzetközi hírű hárfaművésze lett a tanáruk. Kedvenc tantárgyuk a kórusének (Tőkés Tünde), a népzene (Szerényi Béla) és a zeneirodalom (Kocsis Gábor). A zeneelméletben való jártasságuk hatást gyakorol a PASSED dalaira.

Az ikreknek számos koncertje volt itthon és külföldön az iskola énekkarával, a Szent István Király Szimfonikus Zenekarral, a Zuglói Filharmóniával, valamint komolyzenei duójukkal, amely iskolákban, templomokban, idős otthonokban és céges rendezvényeken szerepel.

Fontos céljuk a hárfa népszerűsítése akár a populáris kultúra eszközeivel is. Ennek keretében szüleikkel létrehozták Magyarország első hárfás blogját, ami életrajzokat, interjúkat és hangszertörténeti érdekességeket tartalmaz. Példaképük a Würtzler Arisztid (1925-1997) alapította New York Harp Ensemble, ami az egyik első crossover zenekar volt a világon, és ami a magyar-lengyel barátságra is szép példa (a lányok aktív szereplői a magyarországi lengyel közösségnek).

A fiúk a sárospataki Árpád Vezér Gimnáziumban ismerkedtek össze, ahol együtt szerkesztették az iskolai rádiót. Később Budapesten folytatták tanulmányaikat és lakótársak lettek. Dávid hét éve gitározik és basszusgitározik. Két rockzenei bandája volt, az egyikkel több éven át heti rendszerességgel koncertezett. 2014-ben elvégezte az imPro Budapest School of Music Technology-t, ahol a zenei produceri ismereteit fejlesztette. Jelenleg az ELTE programozói szakán tanul.

Dávid és Levente

Dávid és Levente közösen működtetik a GOMA nevű formációt. Első albumuk 2014. szeptember 18-án jelent meg. Négy felvételt tartalmaz. Az egyik felvételt NLJ (None Like Joshua) amerikai rapperrel készítették, és ezen a felvételen Dorottya vokálozik.

Levente 2001 óta zongorázik, 2011 óta készít dalokat. Ő is az imPro producerképzőben végzett és zenei producerként tevékenykedik, ezen felül intenzíven érdekli a filmkészítés. Tizenhárom évnyi néptánc miatt fontos neki a ritmus, ezért nagy odafigyeléssel programozza a dobokat produceri munkájában.

Passed

A Dorottyával és Fannival történt megismerkedés új színt, új feladatokat és célokat vitt mind a négyük életébe. A PASSED 2014 nyarán alakult meg, azóta számos kisebb fellépésük volt, továbbá a 2014-es Miss Universe zenei szekciójában is közösen dolgoztak.

A fiúk a zenei alapért, Fanni a hárfaszólamért, Dóri a dallamokért és a szövegért felelős, de lényegében közösen alkotnak. A Mesmerize című számukat közösen készítették, együtt ötletelve. A zenei alapért a fiúk, a hárfaszólamért Fanni, az énekért és a szövegért Dóri volt a felelős.

A videó elkészítése hirtelen jött, spontán ötlet szerint alakult mindenféle külső segítség és támogatás, illetve költségvetés nélkül. A családi VHS kamerát Open Cut kezelte, a szereplők utcai járókelők és bulizó fiatalok voltak.