2015. július 24., péntek

Fényképek a Würtzler-testvérek életéből

Würtzler Arisztid hárfás 1956-57 telén emigrált Magyarországról, életét az Egyesült Államokban élte le. Ám nem egyedül, hanem testvérével, Bélával együtt vágott neki a hosszú útnak, ami az ötvenes évek zárt világához képest kalandot, óriási lehetőségeket, de nyilván nagy nehézségeket is ígért a fivéreknek. Új hazájukban mindketten sikeresen vetették meg a lábukat, és nagyívű pályát futottak be. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy kezdetben még a nyelvet is el kellett sajátítaniuk.

Arisztid testvére Würtzler Béla volt, aki bőgőn játszott. Itthon tagja volt a Magyar Operaháznak, méghozzá kilenc éven át. Az USA-ban a Detroiti Szimfonikus Zenekar, majd öt év után a Bostoni Szimfonikusok tagja lett. Érdemes beleolvasni dr. Géczy Károly Vándorévek muzsikája című írásába, amelyben szemtanúként, de barátként is ír a Würtzler-fivérek amerikai pályájáról. (Nem lehetünk elég hálásak neki, hogy engedélyezte könyve egyes részeinek a megjelenését a blogunkban, ez úton is köszönet érte!)

Béla fia, az amerikai születésű Bela Wurtzler ugyancsak zenész lett. Country és dzsessz műfajokban alkot. Nemrég küldött néhány fotót, amit örömmel teszünk közzé halhatatlan édesapjáról és nagybátyjáról, Arisztidról.

Az első képen a testvérek láthatók egy próbahelyiségben:

Würtzler Arisztid és Béla


A másik kép egy festménynek a részlete, amelyen Würtzler Béla mellett Mérei Ferenc látható:

Würtzler Béla portréja
a festményen

Bár a képek keletkezésével kapcsolatban nincsenek konkrét információk, mégis hasznosak az ilyen fotók is. Közelebb hozzák ugyanis a régen élt hírességeket a szemlélőhöz, és segítenek megérteni őket és életútjukat.


The Railway Kings


Bela napjainkban Floridában, Szt. Petersburgban él. Nem esett messze alma a fájától, mivel basszusgitározik, counrty- és dzsessz-zenével foglalkozik. Saját stúdiója van, együttesének neve The Railway Kings. Érdemes az oldalakat felkeresni, mert bele lehet hallgatni Bela néhány felvételébe!