2015. július 6., hétfő

Régi magyar hárfások filmhíradón

Úgy tűnik, hogy számos értékes tartalom kerül ki folyamatosan az internetre a különféle archívumokból, amelyekből persze mi is csemegézhetünk. Most egy neves angol adatbázisban bukkant fel egy értékes és izgalmas magyar tartalom.

Ki tudja, hogyan és miért került a hatvanas évekből származó rövid magyar híradófilm az angolokhoz, a British Pathé nevű vállalat archívumába. Akár mi is volt az útja-módja ennek, felbecsülhetetlen a filmecske értéke, hiszen bizonyítja, hogy a művészi hárfázás mellett a népies, szórakoztató jellegű muzsikálás, sőt a hangszerészet, azaz a hárfaépítés és hárfajavítás is magas színvonalú volt a  régi, szocialista Magyarországon.

A videó fekete-fehér és mindössze egy perc hosszúságú, ám magyar nyelvű a kommentár. Sajnos nem beágyazható blogunkba, csak az alábbi hivatkozásra kattintva érhető el. Vigyázat, a Youtube-tól eltérően előfordulhat, hogy a videó betöltésére és elindulására egy percet várni kell:

http://www.britishpathe.com/video/hungarian-harps/query/harp

A filmhíradó szövege:

Ezt a hangszert 3000 éve ismerik. Már a fáraók korának is kedvelt hangszere volt. Különleges zenei élmény a hárfaművészek önálló szereplése a koncerteken.

A hárfa keretének faragása, a húrtartó foglalatok és a díszítések elkészítése nagy szakértelmet igényel. Az elkészült hárfa kézműipari remek és egyes darabjai 100 000 Ft-nál is többet érnek.

Most szokatlan helyen, a Bakony völgyében a Koloska Csárdában szólaltatják meg ezt az ősi hangszert a Gertner-fivérek.

Érdekesség, hogy a Koloska csárda még ma is áll, és vendégeket is fogad. Természetesen értesítettük őket és a Gertner-családot is a filmről, ami nyilván nagy élmény nekik. Végül még egy adalék a szöveghez: a hatvanas években egy jogszabály szerint a 36 éve pályán lévő egyetemi tanárok havi fizetése 4 000 Ft volt. Tehát egy hárfavételhez 25 havi jövedelem volt szükséges.