HarpFlash – Interview with Florence Sitruk in Krakow, Poland 2019

We made this interview with French-German harpist and harp teacher Florence Sitruk on a beautiful autumn day in Krakow. Ms Sitruk is a professor in Bloomington at Jacobs School of Music and a guest professor at the Academy of Music in Krakow.

Lévai Mária (1969-2018)

Két éve hunyt el a különleges szépségű Lévai Mária hárfás, korai halála az egész hárfás társadalmat mélyen megrázta. Az egyetlen vigasz az lehet, hogy gazdag életutat tudott maga mögött, ami büszkeséggel és megelégedettséggel töltötte el. S valóban, óvodától a szimfonikus zenekarig, fiataltól öregig sokak lelkét ápolta és gyógyította.

Lévai Mária (fotó: Facebook)

Pályafutás

Lévai Mária mindössze 49 évet élt. Pályafutása 1999-ben indult a Zeneakadémia befejezése után. Tanulmányait itt, illetve ezt megelőzően a Szent István király Zeneiskolában végezte Zuglóban Nagy Katalin tanárnőnél. Azok közé a muzsikusok tartozott, akik szívesen játszottak népi hárfákon is, trubadúr és kelta hangszeren. S ahogy nem válogatott hangszerben vagy zenei műfajban, úgy közönségben sem. Örömmel játszott zenekarban vagy szólistaként, vagy akár egy estélyen, vacsorán, ha az emberek öröméhez ez kellett. Művészi munkája mindazonáltal olyan együttesekkel teljesedett ki, mint a Szent István Király Szimfonikus Zenekar, a Szombathelyi és Győri Szimfonikusok, a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Matáv Szimfonikusok, a Nemzeti Filharmonikusok, vagy épp a Három tenor zenekara Tokióban.

Nemcsak zenész volt azonban. Kiválóan sportolt és versenyzett, és tanította is a hárfát. A kilencvenes években Príma-torna edzőként működött. Később pilátesz edzői képesítést szerzett és rendszeresen tartott edzéseket. A 2010-es évektől craniosacralis típusú terápiával foglalkozott, számos fokozatot szerzett belőle és aktívan gyakorolta is. Kedvességéből nekünk is jutott a hárfás táborozáskor.

Legfőképpen persze édesanya volt, négy gyermeket nevelt. Alakját és gondolatait nagy szerencsénkre könnyen felidézhetjük egy vele készített interjúfilm segítségével, illetve néhány írott forrásunk is van. Részletes életrajzát írásban a Wikipédián közöljük.

Gyönyörű zene

Czesław Niemen kérdezi a fiatalon elhunyt pályatárs, Piotr Dziemski emlékére írt Epitafium című dalban: Mi az, mi félmosolyban gondolkodik, s a felénél vágja el az élet fonalát? Hívő ember pontosan tudja a kérdésre a választ. Szomorúságunkra pedig itt ez a szép felvétel: