HarpFlash – Interview with Florence Sitruk in Krakow, Poland 2019

We made this interview with French-German harpist and harp teacher Florence Sitruk on a beautiful autumn day in Krakow. Ms Sitruk is a professor in Bloomington at Jacobs School of Music and a guest professor at the Academy of Music in Krakow.

Mesterséges intelligencia (AI) és hárfa

Mit tud a mesterséges intelligencia?

Kipróbáltuk az egyik népszerű mesterséges intelligencia alkalmazást. Ugyan elsők lettünk a honban, akik hárfás képet rajzoltattak a gépi intelligenciával, és büszkék is vagyunk, mégis azt mondjuk, bár ne tettük volna. Illetve nézhetjük a jó oldalát, a humort.

A program rendkívül egyszerűen működik. Be kell írni egy adatmezőbe a program weblapján, hogy mit szerenénk látni, és 2-3 mp gondolkodás után már kapjuk is a kész képet. Ahogy látni fogjuk, a technika fejlődése igazán csodálatos dolog. De még csodálatosabb, hogy mindig van feljebb, mind van még hová fejlődni.

Első kép

Az első képhez ezt írtuk be: man with harp. A következőt kaptuk:
Férfi hárfával
Férfi hárfával

Ahogy látható, nemcsak a hárfás szájával vannak problémák. A hangszer furcsán tekergőzik a téridőben, és néhány húr mintha a férfi kézfejéből indulna a hárfa nyaka felé. Maga a játéktechnika is különös, ami ráadásul azt is megkövetelte, hogy a hárfás játék előtt ügyesen belecsücsüljön a széttört hangszerbe.

Második kép

Mivel kevés a férfihárfás a világon, úgy gondoltuk, hogy talán nem állt a mesterséges intelligencia rendelkezésére kellő számú megfigyelés, amelyek alapján a képet jól megalkothatta. Ezért a következő kérésnél más feltételt adtunk meg: girls and harps.

Előre szólunk, hogy az eredmény nem egészen olyan lett, mint amit az ember várna. Függetlenül attól, hogy rajzban járatos-e. Ezért a hitelesség kedvéért az egész képernyőt kivágtuk internetcímmel és a leírást tartalmazó adatmezővel együtt, hogy ne lehessen vádaskodni, hogy mi rontottunk el valamit.

Nos, a kép:

Az első, ami meglepi a nézőt, hogy miért van a lányok többsége koromfekete ruhába öltözve?

Illetve dehogy.

Hol vannak a lányok?

S hol a hárfák?