HarpFlash – Interview with Florence Sitruk in Krakow, Poland 2019

We made this interview with French-German harpist and harp teacher Florence Sitruk on a beautiful autumn day in Krakow. Ms Sitruk is a professor in Bloomington at Jacobs School of Music and a guest professor at the Academy of Music in Krakow.

Harfenjule - Luise Nordmann, Berlin hárfása

A vándorhárfásokról való megemlékezésnek egy különös évforduló ad jelentőséget. Száz éve hunyt el a leghíresebb német utcai hárfás, akiről most sok helyütt méltó módon emlékeznek meg.

Harfenjule

Luise Nordmann hárfázik
Luise Nordmann 1829. szeptember 6-án született Potsdamban és 1911. január 12-én hunyt el

Berlinben. Kortársai Harfenjule-nak hívták. Úgy, ahogy általában az utcai zenészeket is nevezik, de nála ez tulajdonnévvé, sőt becenévvé vált. Később ezt a nevet is ráírták a sírjára.

Luise vakon született, azonban egy gyerekkori műtétnek köszönhetően az egyik szemével mégis látni volt képes kisebb mértékben. Kislánykorától járta az utcákat és udvarokat, hogy énekével biztosítsa a megélhetését. Közben énektechnikája rendkívüli módon fejlődött. 1865-ben feleségül ment Emil Scholz bábművészhez, akivel egy utazószínházban lépett fel.

1871-ben férje és gyermekük tuberkulózisban meghalt. Ezután Schönebergbe, majd Berlinbe költözött, s itt élt a haláláig egy alagsori lakásban a nővérével. Egy ízben taxi gázolta el, de erős szervezetének köszönhetően felépült. Megélhetését utcai zenéléssel biztosította, s igazi berlini látványossággá vált, akit esőben-hóban, szélben vagy napsütésben mindig az utcán lehetett találni.

Modern követők

Nancy Thym berlini hárfás
korabeli öltözékben és
hárfával

Luise versei és dalai nemcsak a városi folklórra voltak hatással. Virágos, fekete szalmakalapos alakját megörökítette Heinrich Zille grafikus, valamint két költő, Klabund és Kurt Tucholsky is. Sőt Klabund 1927-ben egy egész kötetet szentelt neki. Napjainkban Nancy Thym és Judy Kadar hárfások emlékeznek rá régi korokat idéző műsorukkal.

Harfenjule-t a városi temetőben helyezték örök nyugalomra mint igazi hírességet. Sírja a II. világháború idején megsemmisült, ám 1969-ben közadakozásból új síremléket emeltek neki.

Források