2011. március 3., csütörtök

Munka után

„Budapest, 1961. október 7. A Hárfa vendéglőben. A délutáni órákban, 2-től kezdve, folyamatosan megváltozik az utca képe. A délelőtti műszak véget ért, az emberek zöme pihenni tér, a vonatokhoz, villamosokhoz siet, találkára vár, bevásárol, vagy sétál egy parkban és élvezi az őszi napsütést. MTI Fotó.”

Ezekkel a már-már lírai szavakkal írta le Lajos György fotós az MTI számára készített zsánerfotóját ötven évvel ezelőtt. Sajnos a hárfás neve nem maradt fenn, talán Wuchinger Gáspárt ábrázolja a kép.

Fotós neve: Lajos György
Jogtulajdonos: MTI Zrt.

A kompozíciót a gyér fényben rosszul megvilágított, részben árnyék fedte hárfa uralja. Szomorú, fáradt emberek ülik körbe az asztalt, olyanok, akár a hárfás maga. Talán csak egyikőjükben mocorog kevés kíváncsi vidámság, ám feltartott kezében jelzi a pohár, hogy benne is csak az alkohol dolgozik. A szereplők öt évvel vannak az 1956-os forradalom után, néhány nappal az októberi évforduló, és évekkel az 1963-as általános amnesztia előtt. Ami a számunkra csak feledni való múlt, az nekik még bizonytalan jövő, tele ismeretlennel és félelmekkel.

Persze ha jobban megfigyeljük a képet, akkor autóban pöffeszkedő, interneten szitkozódó világunkban némi irigykedni valót is találunk az alkalmi társaság meghitt, közös pillanatában. Volt idő, amikor még összejártak az emberek. A művész mindenesetre kötelességszerűen elkattintotta a gépét, és bezárt nekünk az ezüst-jodid szemcsék közé egy darabka történelmet.