HarpFlash – Interview with Florence Sitruk in Krakow, Poland 2019

We made this interview with French-German harpist and harp teacher Florence Sitruk on a beautiful autumn day in Krakow. Ms Sitruk is a professor in Bloomington at Jacobs School of Music and a guest professor at the Academy of Music in Krakow.

Würtzler Arisztid két képe

Würtzler Arisztid igazi profi művész volt, aki együttesével, a New York Harp Ensemble-vel bejárta a világot. De nemcsak a hangszer mellett ülve volt kiváló, hanem a turnészervezésben és a promócióban is. Másképpen talán nem is érhette volna el a sikereit. Két fénykép következik alább, amelyeket Arisztid plakátokhoz, bemutatkozó levelekhez használt.


A képek valamikor az 1970-es évek vége felé készülhettek New York-ban. Hagyományos fotóeljárással lettek sokszorosítva, méretük 18 x 24 cm. Fényes papírra nagyították őket, ami a csillogás miatt különös eleganciát kölcsönöz nekik. Jobb alsó sarkukban a „James J. Kriegmann”, az alsó margón az „ARISTID VON WURTZLER” felirat olvasható. Utóbbi angolos írásmóddal, előbbi pedig logószerűen íródott.

Mindkét kép beállított, valószínűleg stúdióban készítették őket. Ez nemcsak a gondosan megtervezett fény-árnyék hatásokból, hanem a hárfás testtartásából, mimikájából, kéztartásából is kitűnik. A zenész elegáns fellépő ruhát visel, és a fekete-fehér technika dacára a hangszer is tündököl.

Würtzler Arisztid hárfázik

A fotókon Würtzlerék kedvenc hangszerei, Lyon & Healy Concert Grand (Style 23) hárfák láthatók. Az L & H 1890-től gyártja ezt a típust. 188 cm magas, 55 cm széles és 37 kg súlyú, nem mellékesen pedig 31 000 dollárba (nagyjából 6 millió forintba) kerül. Viktoriánus stílusú, az oszlop dúsan faragott. A hangszertest körte alakú és öblös, ami a koncerthangszereknél elengedhetetlen. A rezonánslapot kézi festésű növényi ornamentika, „Fleur de lys” díszíti. A francia kifejezés egy kora középkorból származó és Európa szerte elterjedt bonyolult politikai, történelmi és képzőművészeti szimbólumot takar. Nálunk az Anjou-k honosították meg és forint szavunk is őrzi az emlékét, hiszen nem másról, mint a nősziromról, azaz a liliomról van szó.

Az Arisztidről készült sok-sok fénykép alapján feltűnő, hogy mennyire kerülte az aranyozott vagy a színesre pácolt hárfákat. Úgy tűnik, hogy jobban kedvelte a nyers színű hangszereket, amelyeknél csak a faanyag és az emberi munka, azaz a fafaragás adja a szépséget.

Lyon & Healy Style 23 koncerthárfák
„Fleur de lys” díszítéssel

Végül néhány szót kell ejteni a fényképészről is. James J. Kriegmann a 20. század Amerikájának egyik legjelentősebb sztárfotósa volt. Színészeket, zenészeket, politikusokat örökített meg. Az, hogy Arisztid vele készíttette el promóciós képeit, igényességét, minden részletre kiterjedő profizmusát bizonyítja.

*

A képek Barbara von Würtzler tulajdonában vannak, tőle kaptuk közlésre több más fotóval együtt.