2011. május 16., hétfő

Szarvas Klári temetése

Szarvas Klári hárfás Magyarországon született és tanult. Csodagyerek volt, aki tízévesen már Mosshammer Ottó tanítványa volt a Zeneakadémián. 1938-ban elhagyta az országot, majd az új állam megalakulása után Izraelben telepedett le. Azok közé a hárfaművészek közé tartozott, akik igazi elismerést és megbecsülést tudtak kivívni maguknak nemcsak új hazájukban, hanem szerte a nagyvilágban.

Szarvas Klári (vagy ahogy férje révén a világ ismerte: Klari Szarvas-Weissgerber) 1911-ben született Magyarországon és 2007-ben halt meg Izraelben. Jeruzsálemben temették el ortodox hagyományok és szertartás szerint.

A Yotube-on talált következő rövid felvétel a temetésén készült. A szertartás egyszerűsége és Szarvas Klári gazdag élete óhatatlanul is Susan Ertz mondását juttatja észbe: „Milliók vágynak halhatatlanságra, de fogalmuk sincs, mit kezdjenek magukkal egy esős vasárnapon.”

Hát, hárfásunk élete biztos, hogy nem ilyen volt...*

2004-ben Müller Miklós (Nicolas Muller) hagyatékából előkerült Szarvas Klári néhány ifjúkori képe, többek között Radnóti Miklós eddig nem ismert fényképeivel együtt. A ragyogó szépségű, életvidám fiatal művésznőről készült képek itt tekinthetők meg. Néhány kortárs zenei felvétele pedig itt.