HarpFlash – Interview with Florence Sitruk in Krakow, Poland 2019

We made this interview with French-German harpist and harp teacher Florence Sitruk on a beautiful autumn day in Krakow. Ms Sitruk is a professor in Bloomington at Jacobs School of Music and a guest professor at the Academy of Music in Krakow.

Kínai fokhagyma, Lady Gaga és a Czardas - felkötni a gatyót!

Sokszor mondják a kritikusok, a mindig okosok, hogy túlságosan is elönt minket, magyarokat a nemzeti büszkeség, ugyanakkor nem követjük eléggé a modern világ legújabb fejleményeit. Van tehát vád és önvád bőven, de mivel ez nem a politikai bulvár helye, rögtön a tárgyra térünk.



Nos, a fenti felvételen néhány csinos kiállású kínai fiatalember zenél, talán valamilyen vizsgaelőadás látható rajta 2007-ből. Egy olasz szerző, Vittorio Monti magyaros darabját adják elő. Külön érdekessége a felvételnek a vonósok - magyar fülnek kissé idegenül hangzó - csúsztatásai, valamint hogy feltűnik benne egy hárfa is.

Somogyi sótartó rengeteg humorral és
finom szépséggel.
(Forrás: Néprajzi Múzeum)
A hangszer enyhén szólva is nem „hungarikum”. A német nemzetiség és a szintén német származású szintó cigányok között volt elterjedt. Ezért van, hogy korábbi híres hárfaművészeink (a Mosshammer fivérek, Würtzler Arisztid és Rohmann Henrik), továbbá régi neves hárfaépítőink (Lenhardt János, Gertner János vagy Wuchinger Gáspár) is ebből a körből jöttek.

A videónak az ad aktualitást, hogy a Liszt-év kapcsán kiállítást rendeztek a Néprajzi Múzeumban Liszt Ferenc és a „czigány zene” címmel. A kiállítás 2011. március 18. - 2011. augusztus 29. között látható, kiindulópontja pedig Liszt A czigányokról és a czigány zenéről Magyarországon című, 1861-ben megjelent könyve. (A mű eredetileg 1859-ben, Párizsban jelent meg Des Bohémiens et de leur musique en Hongrie címmel.)

A kiállítás tényleg klassz. Leginkább egy óriási képeskönyvre hajaz, amiben sétálni lehet, bár néhány korabeli hangszert is szemlére tettek. Sajnos azonban kimaradt hárfás hagyományaink említése, és a múzeumban őrzött népi hárfákat sem lehetett látni. Annak ellenére, hogy tudjuk, a somogyi hárfás cigányok gyakran pengették a talpalávalót a helyi betyároknak, és adták nekik a tippeket a módosabb gazdákról és udvarokról, ahol szintén megfordultak. És annak dacára is, hogy maga Liszt is közel került a hangszerhez. Fiatalemberként az az Érard szponzorálta, akit a modern hárfa atyjaként tartunk számon.

Persze nem arról van szó, hogy olyan hagyományt hazudjunk, ami sohasem létezett. A hárfa tényleg nem volt elterjedt népi hangszerünk. Arra a kevésre azonban figyelni kellene, amink van, meg hát - ahogy a videós példa mutatja - akár kísérletezni is lehet.

Egyébként a csárdásnak egész jó piaca van napjainkban a világban. Aki nem hiszi, hallgassa meg ezt a videót 1:05-től úgy 2:20-ig, de a látvány miatt próbáljon meg nem röhögni közben.