HarpFlash – Interview with Florence Sitruk in Krakow, Poland 2019

We made this interview with French-German harpist and harp teacher Florence Sitruk on a beautiful autumn day in Krakow. Ms Sitruk is a professor in Bloomington at Jacobs School of Music and a guest professor at the Academy of Music in Krakow.

Hárfa és színház - Ivánovics Beatrix bemutatása

Néhány olyan hárfás képhez jutottunk, amelyen Ivánovics Beatrix látható „munka közben”. Hozzájárulásával alább közreadjuk ezeket. Igazán profi alkotások, nemcsak a megvilágítás és a képkivágás hibátlan, de a zenészt és a hangszert is megkapóan ábrázolják. Az interneten ritkán láthatunk ennyire jól megkomponált képeket magyar hárfásokról. Úgyhogy annál is inkább öröm közölni őket.

Beatrix a Bárka Színház munkatársa, rendezőasszisztensként több darab színrevitelénél is közreműködött. Ahogy a képek mutatják, a szereplés sem áll távol tőle. Nem régiben írtunk már egy Lenhardt-hárfa különös színházi karrierjéről. Igazán klassz, hogy a kissé mostoha sorsú hangszert most ismét a rivaldafényben mutathatjuk.

Ez és a következő kép 2007-ből való: az Ők hárman tudták c. színházi előadáson készültek, melyet az Aszterión Társulat mutatott be a Bakelit MAC-ben. A képen egy fekete színű, modern, de gótikus stílusú kampós hárfa látható, Papfalvy Ferenc magyar hárfakészítő alkotása.


Magány. Vajon milyen zene szólhatott?



Különösen érdekes, hogy az árnyékok miatt
eltűnik a képen a hárfa oszlopa. A hangszer
szinte töredezetté, szaggatottá válik.

*

A következő két - stílusában nagyon eltérő - kép 2011. júniusában készült a VAN Társulat Lehányálmok c. előadásából. A hárfás négy táncost kísért. Az előadás a Gödör Klubban megrendezett Performance Fesztiválon volt látható.


A képen a rózsaszínű lufik és a fekete, hegyes hárfa éles kontrasztot
alkotnak, melyet szépen ellensúlyoz a táncos teste és a lágy fények.
Mozdulatlanság, feszült várakozás jellemzi a pillanatot.



Ugyanott készült ez a fekete-fehér fotó is, Pék Dániel munkája. Az előzőtől
eltérően azonban ezen a mozgásé, a dinamikáé a főszerep. Érdekesség, hogy ezt nem
a szereplők, hanem a környezet (szőnyeg, hárfa) mozgása okozza a bemozdulásos
fényképtechnika miatt.

*

Ez a kép 2009-ben készült Egerben, és egy Magyarországon ritkán látható pillanatot örökít meg. A Középkori Piactér nevű rendezvényen korabeli ruhában látható rajta a hárfás. Sajnos reneszánsz történelmünk és a hárfa kapcsolata ma még alig ismert a köztudatban. Kevés zenész igyekszik feleleveníteni ezt az emléket, az egyik példáról a Költészet Napján már hírt adtunk.


Bár a kotta német nyelvű, és tudjuk, hárfa szavunk
német eredetű, a fénykép mégis inkább Mátyás és az
erdélyi fejedelmek udvarát juttatja az észbe, ahol a
hárfa népszerű hangszer volt.

*


Végül egy kis zenei videó, hiszen a hárfa mégiscsak hanggal élvezhető igazán.


Video streaming by Ustream