HarpFlash – Interview with Florence Sitruk in Krakow, Poland 2019

We made this interview with French-German harpist and harp teacher Florence Sitruk on a beautiful autumn day in Krakow. Ms Sitruk is a professor in Bloomington at Jacobs School of Music and a guest professor at the Academy of Music in Krakow.

Mosshammer Ottó hárfája

Ismét egy szenzációs felvétel következik Mosshammer Ottó fiatalkorából. A képen természetesen ő maga, az ifjú hárfás látható Lyon & Healy hárfájával. Ám a fotó igazi érdekességét nem ez adja.

A bécsi születésű Mosshammer Ottó (Otto Mosshammer) pályája legelején egy nagyobb körutat tett meg. Carl Michael Ziehrer világhírű osztrák operettszerző zenekarával Amerikába is eljutott. Az USA-ban néhány évre letelepedett, ahol tagja volt a Metropolitan Opera és a mostanában épp csődbe jutott Philadelphiai Szimfonikusok zenekarának is. Pályájának erről a szakaszáról naplót vezetett, melyet a család a rendelkezésünkre bocsátott. Az alábbi kép is ebből való, s újságkivágásokat és néhány fényképet tartalmaz.

A fotó 1893-ban készült. Ebben az időben indult a világhír felé az amerikai Lyon & Healy hárfagyár, mely napjainkban is működik, és talán a legszebb, legdrágább hangszereket gyártja a világon. Mosshammer Ottó is kapott egy hárfát tőlük, s egyfajta reklámarca is volt a cégnek. Nyilván mint nagy hírű, európai művész.

Végül még egy érdekesség a fénykép előtt. Napjaink legfontosabb hárfás szakkönyve, Roslyn Rensch számos kiadást megélt Harps and Harpists című műve egy helyütt említi csak Ottót: úgy tűnik, a magyarrá lett hárfás élete már nem volt olyan érdekes... Szóval a szerző annyit ír, hogy az L&H többek között Mosshammernek adott az akkori legújabb hárfamodelljéből. Magyarán ez az újságcikk és kép egyfajta forrása a híres könyvnek, a relikvia értékét - Ottó aláírásán kívül - ez adja:

Mosshammer Ottó 1893-ban,
a Lyon & Healy reklámarcaként egy amerikai újságban.
(Naplója részlete)

A képaláírás szövege:


OTTO L. MOSSHAMMER.
(Harpist "Old Vienna" Orchestra.)

MESSRS. LYON & HEALY:

I have examined the various new devices in your harps, particularly the new set screw, your improvement in stringing, etc., and also the entirely new mechanism of the action/and in my opinion, it is superior to all others ever made.
The tone is magnificent and of the very best quality for the artist. I am surprised and delighted to find made here in Chicago, the best harp in all respects that I have ever seen.

October 30, 1893.

Yours truly,

Otto L. Mosshammer
Solo Harpist of the Imperial Court Orchestra, at Vienna.

This organization became famous in America through its delightful concerts at "Old Vienna," on the "Midway" at the World's Columbian Exposition, under the direction of C. M. Ziehrer.


A szöveg magyarul:


Mosshammer Ottó
(Az "Old Vienna" hárfása).

Urak. Lyon & Healy:

Megvizsgáltam az önök hárfájának újításait, különösen az új húrtartó csavarokat, a továbbfejlesztett húrozást stb., valamint a teljesen új hangolómechanizmust, és véleményem szerint ez a legjobb az összes valaha készült többi közül.

A hangzás is csodálatos, a legjobb minőség a művészek számára. Meglep, és örülök, hogy itt Chicagóban készítik azt a hárfát, ami a legjobb minden tekintetben azok közül, melyeket valaha láttam.

1893. október 30.

Üdvözlettel

Otto L. Mosshammer
a bécsi Udvari Zenekar szólóhárfása

Ez a zenekar "Old Vienna" néven adott koncerteket Amerikában és vált híressé (...) C. M. Ziehrer vezetésével.


További Mosshammer-dokumentumok: