HarpFlash – Interview with Florence Sitruk in Krakow, Poland 2019

We made this interview with French-German harpist and harp teacher Florence Sitruk on a beautiful autumn day in Krakow. Ms Sitruk is a professor in Bloomington at Jacobs School of Music and a guest professor at the Academy of Music in Krakow.

Würtzler Arisztid reklámleve

Egy újabb dokumentum következik New York-ból, Würtzler Arisztid életéből. Egy levél, ami a koncertszervezést segítette. Érdekessége, hogy a hárfás ebben még mint szólista jelenik meg, nem a New York Harp Ensemble vezetőjeként. Valamikor az 1970-es években keletkezhetett.

A levél szép betűtípussal készült, angol nyelvű, és természetesen nem hiányzik belőle a sikerhez és ismertséghez szükséges egészséges önbizalom, illetve öndicséret sem. Híven bizonyítja, hogy Würtzler tényleg igazán értett a reklámhoz és marketinghez:

Würtzler Arisztid reklámlevele

A dokumentum angol nyelvű szövege:

Aristid von Würtzler

HARP


Aristid von Würtzler, recognized as one of the greatest living exponents of the Harp, began his career as the first Harpist on the Budapest Philharmonic, the Detroit Symphony and the N. Y. Philharmonic. His hundreds of performances have included concerts with leading orchestras and on television and radio throughout the world. The N. Y. Times has hailed him as: "A master." Other critics in the U. S. and Europe have cited his: "Brilliant technique... he is an exceptional virtuoso." "Fantastic finesse. He deals in the beauty of dynamics to a remarkable degree." A pupil of the Zoltan Kodaly, von Würtzler is also an accomplished composer. His Modern Sketches, Concert Improvisation, Capriccio, and Space Odyssey have been heard in concert halls throughout the world.

ORCHESTRA REPERTOIRE

BACH

CONCERTO IN D MAJOR

VIVALDI
CONCERTO IN D MAJOR

HANDEL
CONCERTO FOR HARP & ORCHESTRA

MOZART
CONCERTO FOR HARP & FLUTE K. 299

VON DITTERSDORF
CONCERTO IN A MAJOR

GLIERE
CONCERTO FOR HARP & ORCHESTRA

PIERNE
KONZERTSTUCK

KRUMPHOLTZ
CONCERTO IN B MAJOR

PATACHICH
CONCERTO FOR HARP & ORCHESTRA

VON DOHNANYI
CONCERTO WITH CHAMBER ORCHESTRA

THOMSON
CONCERTINO WITH STRINGS

SEREBRIER
COLORES MAGICS WITH CHAMBER ORCHESTRA

DEBUSSY
TWO DANCES WITH STRINGS

WEINER
ROMANCE FOR HARP & CELLO WITH STRINGS

VON WÜRTZLER
MODERN SKETCHES WITH STRINGS

PEGGY STUART COOLIDGE
RHAPSODY FOR HARP & ORCHESTRA

RENIE
CONCERTO WITH STRING ORCHESTRA

RAVEL
INTRODUCTION AND ALLEGRO

VON WILM OP. 122
CONCERTSTUCK & ORCHESTRA

DUBOIS:
FANTASIE & ORCHESTRA

WIDOR:
CHORALE AND VARIATIONS

RECITAL PROGRAMS INCLUDE:

BACH, HANDEL, CORELLI, BARTOK KODALY, SAINT-SAENS, GRAZIOLI. SCHUBERT, PROKOFIEV, REKAI, BERIO, VAN DELDEN, VON WURTZLER

VOX RECORDS
GOLDEN CREST RECORDS
MUSICAL HERITAGE SOCIETY


A levélben egy olyan fényképet használtak fel, amelyet a párjával együtt egy korábbi cikkben már bemutattunk. Igaz, itt csak egy részlete látható, ami azt jelzi, hogy akkoriban épp nem a színpadi produkción, hanem inkább a zenészen volt a hangsúly. Persze a levél nemcsak a reklámról szól. Megismerhető belőle például a művész repertoárja, közvetve pedig az amerikai közönség elvárása is.


Nem régiben albumot hoztunk létre a Facebook-on, amelyben hárfás plakátokat gyűjtünk. Már eddig is számos érdekesség érkezett. Remélhető, hogy néhány éven belül ezek a képek is ugyanolyan különleges hangulatú kordokumentumok lesznek, mint a Würtzler-levél.