HarpFlash – Interview with Florence Sitruk in Krakow, Poland 2019

We made this interview with French-German harpist and harp teacher Florence Sitruk on a beautiful autumn day in Krakow. Ms Sitruk is a professor in Bloomington at Jacobs School of Music and a guest professor at the Academy of Music in Krakow.

Clive Morley emlékére

2015. március 1-jén 79 éves korában elhunyt Clive Morley hárfakészítő, a Morley Harps egykori tulajdonosa és vezetője. Néhány évvel ezelőtt mi is kapcsolatba kerültünk vele egy munka kapcsán. Az alábbi írásban, mely a majd 200 éves cég történetéről szól, rá emlékezünk.

Cégtörténet

A Morley Harps mindig is családi vállalkozás volt, Clive fia, Ben immár az ötödik nemzedék a XIX. század elején alapított cég élén. A vállalat története röviden összefoglalva a következő:

A céget George Morley (1790–1852) alapította, aki a Henry Ford Museum adata szerint 1810 körül készített egy egyszeres pedálos hárfát. (Mint ismert, Érard épp ebben az évben jelentkezett duplapedálos hárfájával Londonban.) Hárfakészítő, -hangoló és -javító vállalkozását 1817-ben jegyeztette be, mely London White Chapel részén, a High Street 95. szám alatt működött. Öccse, Charles Morley (1796–1858) 1820-ban csatlakozott a céghez. Az 1860-as években fia, Joseph George, valamint Charles fia, Robert (1840–1916) Párizsban Érard tanoncoskodott.

Joseph George Morley (1847–1921) örökölve apja cégét, azt Nagy-Britannia egyik legjelentősebb hárfakészítő vállalkozásává fejlesztette. 1890-ben átvette az Érard vállalt megszűnő londoni részlegét, és egy műhelyboltot alakított ki South Kensingtonban, a Sussex Place 6. szám alatt. 1893-ban bekebelezte Philip Holcombe cégét, ami a Dodd és a Dizi márkájú hárfákat gyártotta. Megtervezte, majd megépítette a legnagyobb (48 húros) pedálos hárfát, amit Orchestral Twentieth Century Harp-nak nevezett. Három hárfával kapcsolatos könyvet is írt: Strings, Stringing and Tuning (év nélkül), Harp History (1913) és Harp Playing (1918).

Apja halála után John Sebastian Morley (1897–1988) vette át a cég vezetését feleségével, Elizabeth (Betty) Morleyval, aki ünnepelt hárfás és hárfatanár volt. Az ő idejükben az üzlet a hárfás élet egyik központja lett, ahol gyakran jártak össze világhírű zenészek, hogy híreket cseréljenek. Mivel az első világháború után megcsappant a kereslet az új pedálhárfák iránt, ezért John Sebastian a hárfajavításra, illetve a kisebb, kampós (ír népi) hárfák készítésére fókuszált. Ő volt az alapító-elnöke az angol hárfaegyesületnek, a United Kingdom Harp Association-nek.

1968-ban John Sebastian visszavonult. A műhely és a bolt a Robert Morley and Co. Ltd.-hez került, amelyet Robert lemenői vittek, John (1932) és a most elhunyt Clive (1936–2015). Egy idő után azonban szétváltak és Clive Morley új hárfaüzletet alapított Clive Morley Harps néven, amelyet Filkinsbe, Gloucestershirbe költöztetett. 2006-tól a céget Clive fia, Ben Morley (1970) irányítja. A vállalkozás az Aoyama japán hárfák legnagyobb európai forgalmazója, ez mellett kampós hárfákat, könyveket, kottákat, hárfás felszereléseket forgalmaznak, és persze szervezik a hárfás életet.

Forrás

CLIVE MORLEY EMLÉKEZETE

Clive Morley
Fotó: Antony Thompson,
Cotswold Life Magazine (2014)

Néhány évvel ezelőtt szükségünk volt egy adatra itt a blognál, mert egy amerikai könyvben azt olvastuk, hogy a Mosshammer fivérek Bayreuthban Morley hárfákon játszottak. Írtunk egy levelet a cégnek, és azonnal válaszoltak emailben, hogy néhány nap múlva postai úton megküldik az információkat és az azokat hitelesítő dokumentumokat.

Amikor megjött a vaskos levél, kiderült, hogy az idős, nyugdíjas Clive maga írta azt nekünk. A cég archívumából fényképeket, leveleket, dokumentumokat bányászott elő, és másolatban megküldte. Megható volt ez a törődés, és nem csak azért, mert mi részesülhettünk belőle. Nyilvánvaló volt, hogy ebben a hárfa és a fia iránti szeretete is benne volt.

Köszönjük mi is a segítséget, nyugodj békében, Clive Morley!