HarpFlash – Interview with Florence Sitruk in Krakow, Poland 2019

We made this interview with French-German harpist and harp teacher Florence Sitruk on a beautiful autumn day in Krakow. Ms Sitruk is a professor in Bloomington at Jacobs School of Music and a guest professor at the Academy of Music in Krakow.

Würtzler halála

Régi újságcikk következik 1997-ből. A Szekszárdi Vasárnap december 21-i száma a lengyel származású amerikai Sylvia Kowalczuk koncertjéről számol be, aki jó néhány évig tagja volt a New York Harp Ensemble-nek, és akit az együttes alapító-vezetője, Würtzler Arisztid hívott Magyarországra.

Utolsó koncert

Ez volt Arisztid, emigráns hárfásunk utolsó útja, a turné során hunyt el. Sylvia egyébként több Hungaroton lemezen is szerepel, úgyis mint az együttes tagja, és úgyis mint szólista.

Pécsi szimfonikus zenekar

A megérdemelten jó hírű zenekar ezúttal is szépszámú hallgatót vonzott a november 28-ai hangversenyére. Óriási meglepetést szerzett ezúttal a szólista vendégművészük SYLVIA KOWALCZUK amerikai hárfaművésznő, aki négy zenekari hangversenyt játszott fergeteges sikerrel. Harminc éve, Nicanor Zabaléta 1967-es szereplése óta nem hallhattunk ilyen nagyságrendű hárfást Szekszárdon. Valóságos lázba hozta hallgatóit, sőt a zenekar tagjait is fényes, zengő, lágy, leheletfinom, erőteljes és kemény hangjaival. Színek és effektusok százféle hangját varázsolta elő hangszeréből, széles dinamikai skálájával. A Händel hárfaverseny ünnepi fényt sugárzott. Mozart fuvola-hárfaversenyében a mű lírai szépsége, fiatalos bája ragyogott az ő hangszerén. Fuvolás társa – bármilyen jó nevű muzsikus – ez alkalommal szürkének tűnt és eltörpült mellette. Joggal vívott ki ovációt a Ravel-mű parádés tolmácsolása. A közönség kitörő lelkesedését, szűnni nem akaró tapsait több ráadásszámmal kellett honorálnia. Érdemes megjegyezni a művésznő nevét, mert igazi szupersztárt hallottunk, aki a világ élvonalába tartozik. Kroo Györgyöt szeretném idézni, aki a Rádió Új Zenei Újságában hasonló nagy hárfást hallhatott és lelkesedésében a következőket mondta: a művész játékát hallva megértettük az ókor rajongását Dávid király hangszere iránt. Az ő kezében ezüstösen szólt a hárfa úgy, ahogy a régiek számára ez az édes hangzás a szférák zenéjét jelentette. A zenekart nem a kiváló angol karmesterük vezényelte ezúttal, hanem a hárfás varázslónő tanára Würtzler Arisztid, aki a pesti akadémián tanult hárfázni és akinek New Yorkban híres hárfaegyüttese van. Hazahozta legjobb tanítványát egy magyarországi koncertkörútra. Nem sokáig örülhetett a diadalnak, a szekszárdi koncert volt a végállomás, mert néhány nappal ezután tragikus hirtelenséggel elhunyt. Hazajött meghalni. – Hur

*

(Egy Arisztiddel és a New York Harp Ensemble-vel készült műsor ebben a cikkünkben nézhető meg.)