HarpFlash – Interview with Florence Sitruk in Krakow, Poland 2019

We made this interview with French-German harpist and harp teacher Florence Sitruk on a beautiful autumn day in Krakow. Ms Sitruk is a professor in Bloomington at Jacobs School of Music and a guest professor at the Academy of Music in Krakow.

Florence Sitruk (1974-)

Mindig öröm tehetséges, ugyanakkor szorgalmas és szeretetteli emberekről írni. Florence Sitruk ilyen ember, aki egyensúlyt talált művészet, tudomány és család között.

Csillagok és Magyarország

Alább az ő életrajzát közöljük egy apró megjegyzéssel. Nem ő az első világszerte ismert hárfás, akiről úgy írhatunk, hogy a magyar kultúrának van némi köze a zenei fejlődéséhez. Deborah Henson-Conant rövid ideig Budapesten élt, és egyik lemezének is Budapest a címe. Florence Sitruk hivatalos életrajzában is számos magyar név szerepel...

Florence Sitruk hárfás, zenei igazgató
(Kép: Harp Contest, Israel)

Életrajz

Florence francia-német családban született a németországi Heidelbergben 1974-ben. Hatévesen kezdett hárfázni, első koncertjét két évvel később adta. Kezdetben a Winterthuri Konzervatóriumban, a Stuttgarti Konzervatóriumban és a Strasbourgi Konzervatóriumban tanult, majd a világhírű párizsi Conservatoire-ban Marielle Nordmann tanítványa lett.

Hárfatanulmányaival párhuzamosan zenetudományt és filozófiát is hallgatott a Freiburgi Egyetemen, s Robert Hill csembalótanár, a régi zene szakértője is tanította. Ezt követően a bloomingtoni Jacobs School of Music-ba nyert felvételt, ahol Susann McDonald hárfás és Sebők György zongorista és zenetanár képezte őt tovább. Sebők megjósolta, hogy egyszer „az egyik legfinomabb művész lesz a maga területén”. Még később Kurtág György és Rados Ferenc mesterkurzusaira is eljutott, és ezeknek a mestereknek a nevét is büszkén említi az életrajzában.

Szólistaként és zenekari hárfásként sokat szerepel a világ jelentős színpadain. Első fontos koncertjét 15 évesen adta a Végh Sándor dirigálta Camerata Academica Salzburg együttesével. Rendszeresen fellép a Lucerne Festival Strings, a Stuttgart Chamber Orchestra, a Dresden Philharmonic, a Freiburg Baroque Soloists, a Lithuanian Philharmonic, a St. Christopher Chamber Orchestra, a Neusser Kammerakademie, a Deutsche Symphonie-Orchester Berlin és a Berlin Philharmonic zenekarokkal. Világpremiereken olyan szerzők műveit játszotta, mint Ami Maayani, Kurtág György, Farkas Ferenc és Robert HP Platz. Kamarazenészként szívesen játszik együtt a vilniusi Čiurlionis String Quartettel, Rachel Harnisch szopránnal, Stella Dufexis mezzoszopránnal és Bodoky Gergely fuvolással.

Útközben

Huszonhat évesen vendégprofesszor lett a Litván Zeneakadémián. A genfi Zeneművészeti Egyetemen 2005 óta tanít. 2008-ban a Tokiói Tech Egyetemre hívták, Krakkóban pedig 2014 óta oktat. Utóbbi helyen Marielle Nordmann-t váltotta a katedrán.

2008-ban alapítója volt a teignmouth-i Elias Parish-Alvars Hárfafesztiválnak. 2010-ben egy svájci kortárs kamarazenei fesztiválnak, 2013-ban a Nemzetközi Izraeli Hárfaversenynek lett a művészeti vezetője. 2016-ban beválasztották a 10. Amerikai Nemzetközi Hárfaverseny zsűrijébe.

Három gyermek, köztük két ikerfiú édesanyja. Családjával Berlinben él.

Cikkeink róla

Itt a blogon kétszer is írtunk róla. Először 2012-ben, amikor mesterkurzust és „Hommage à György Sebők: 90th anniversary of the world-famous pianist and padagogue” címmel koncertet adott. Másodszor 2013-ban, amikor szintén nálunk koncertezett.

Érdekesség, hogy 2016-tól Krakkóban tanítványa Nizalowski Fanni magyar hárfás, a Passed együttes tagja, e blog szerzője.

Frissítés

2017 óta az USA-ban él és dolgozik. A világ talán legfontosabb hárfatanszékét vezeti a Bloomingtoni Egyetemen, melyet egykori tanárától, Susann McDonaldtől vett át.

Életrajzi adatok