HarpFlash – Interview with Florence Sitruk in Krakow, Poland 2019

We made this interview with French-German harpist and harp teacher Florence Sitruk on a beautiful autumn day in Krakow. Ms Sitruk is a professor in Bloomington at Jacobs School of Music and a guest professor at the Academy of Music in Krakow.

Revere Gyula lemezfelvétele 1907-ből

A tragikus sorsú Revere Gyula életrajza még megírásra vár itt a blogon. Nemcsak hárfás, de nagyszerű zongorista is volt, akinek a neve gyakran fordult meg a hírlapi hasábokon.

Életrajz

Revere Gyula rövid életrajza az omike.hu oldalon jelent meg, amit alább közlünk:

Hárfaművész. (Budapest, 1883. – Budapest, 1945.) Mosshammer Román, Koessler János és Szendy Árpád növendéke volt a budapesti Zeneművészeti Főiskolán. Zongoraművésznek készült, és már 1892-ben hangversenyezett Földessy Arnolddal. 1917-1918 között a Zeneakadémia tanára, majd a Városi Színház hárfaművésze volt. Számos korabeli hangfelvételen, mint zongorakísérő működött közre, saját zenekara is volt. A zsidótörvények miatt csak az OMIKE Művészakció zenei előadásain léphetett fel, önálló hárfaestet is tartott. 1945-ben a nyilasok halálra rugdosták.

(Kik voltak Ők?, Horák Magda: A magyar értelmiség veszteségei az 1940-es években., Bársony Péter: A Vészkorszak magyar muzsikus áldozatai (2010), OSZK Színháztörténeti Tár - Különgyűjtemény)

Ave Maria, a felvétel

A felvételen Franz Schubert Ave Maria című dala hangzik el. Szinegh Viola énekel, Revere Gyula hárfázik és Humpreys Richárd gordonkázik. A hanglemezt 1907 körül a budapesti Favorite Record adta ki.

A hangfelvételt a garamafon.hu oldal közli, amiért köszönet!