HarpFlash – Interview with Florence Sitruk in Krakow, Poland 2019

We made this interview with French-German harpist and harp teacher Florence Sitruk on a beautiful autumn day in Krakow. Ms Sitruk is a professor in Bloomington at Jacobs School of Music and a guest professor at the Academy of Music in Krakow.

Magyar Hárfás Trió

Elkészítettük a Magyar Hárfás Trió Wikipédia-cikket, régi adósságot törlesztve. Az együttes 1950 és 1982 között működött. Sikeres nemzetközi karriert futottak be, s rengeteg felvétellel és hárfás darabbal (melyeket kifejezetten nekik írtak a szerzők) gyarapították a hárfa világát.

Molnár Anna és triójának emléke

Két ok miatt írunk a trióról itt is. Egyrészt azért, mert sehol sem lehet életrajzi adatokat találni a hárfás Molnár Annáról, így be kell, hogy valljuk, érzésünk szerint felemásra sikerült a Wikipédia-írás. Méltatlanul elfeledett muzsikus, Európa-szerte koncertezett. Másrészt azért írunk itt is, mert találtunk egy képet a kamarazenekarról, amit itt is meg szeretnénk osztani.

Magyar Hárfás Trió

A képen balról jobbra: Vermes Mária (1923-2018) – hegedű, Szeredi Saupe Gusztáv (1909-1988) – brácsa és Sz. Molnár Anna (?) – hárfa. (Utóbbi kettő zenész házastársak voltak.)

Egy hiányzó adat

Vermes Mária egy nyilatkozata szerint a Szeredi-Molnár házaspár halálával szűnt meg az együttes. Molnár Annának nem ismert az elhalálozása éve, Szeredi 1988-ban hunyt el. Azért van ennek jelentősége, mert az utóbbi dátummal számolva csaknem négy évtizedes lenne a működésük. Az ADT adatbázisban a legutolsó hír róluk 1982-ből származik, ekkor a Bartók Béla Emlékházban léptek fel (lásd: Patonai Adrienne: Bartók Béla Emlékház).