HarpFlash – Interview with Florence Sitruk in Krakow, Poland 2019

We made this interview with French-German harpist and harp teacher Florence Sitruk on a beautiful autumn day in Krakow. Ms Sitruk is a professor in Bloomington at Jacobs School of Music and a guest professor at the Academy of Music in Krakow.

Izabela Czartoryska hárfája

Izabela Czartoryska Fleming (1746-1835) hercegnő a lengyel felvilágosodás kimagasló alakja volt, ahogy férje és fiai is. Ez az a korszak, amikor szomszédaink csodálatos dolgokat vittek végbe, hogy a külső hatalmi fenyegetésekkel szemben államukat és társadalmukat megerősítsék.

A lengyel felvilágosodás és szabadság

A porosz, orosz és osztrák támadások által védekezésre kényszerített lengyelek polgári elvek alapján akarták modernizálni az államot és megkezdték a feudális kötöttségek felszámolását. Modern iskolarendszert építettek ki, majd a nagy szejm korszakos jelentőségű alkotmányt és jogszabályokat alkotott. A Május 3-i alkotmány kontinensünk első kartális (írott) alkotmánya volt.

Az ország 1795-ben elbukott a túlerővel szemben és 123 éven át nem volt szabad. Ám a lengyelség meg tudta őrizni identitását, az erőszakos elnémetesítés és eloroszosítás nem vezetett eredményre. Kétségtelen, hogy mindehhez Izabela Czartoryska hercegnő is sokféleképpen járult hozzá.

Izabela Czartoryska hárfával

Egy nő az országos politikában

Több más asszonyhoz hasonlóan (meglehetősen szokatlanul) tagja volt a Czartoryskiak politikai frakciójának, a Familianak, és a Hazafias Párt tagjaként is részt vett a politikai életben. Felépítette Puławyban híres palotáját, mely országos szellemi központtá vált. Ösztöndíjat biztosított fiatal tehetségeknek, családja olyanokat támogatott, mint a későbbi szabadsághős, Kościuszko. Amikor az orosz hadak lerombolták palotáját, újjáépítette, majd egy következő háborús dúlás után még egyszer. Kertészeti szakkönyveket írt. Nem utolsó sorban pedig ő volt, aki megalapította az első lengyel, egyszersmind közép-európai múzeumot, a Szibüllák templomát.

Magyar is volt

Fontos adalék, hogy a Czartoryski család magyar indeginátust szerzett és a főrendiház tagja lett a 19. század legelején. Már az 1780-as évektől sokat jártak Magyarországra pihenni, és számos magyar nemessel, a Hallerekkel, Erdődykkel és másokkal baráti viszonyt ápoltak. Nagyon is valószínű, hogy az európai politikában fontos tényezőnek számító Czartoryskiak (Izabela túszként elhurcolt fia orosz külügyminiszter és az 1830-31-es felkelés vezetője is volt) hatással voltak a magyar nemesség szellemi életére, és a reformkor bizonyos finom ízeit, árnyalatait nekik köszönhetjük. Tény, hogy Izabela említett fia, Adam Jerzy találta meg Párizsban a Rákóczi-féle szécsényi országgyűlés iratait, megvásárolta és a magyar nemzetnek ajándékozta azt. Tény az is, hogy párizsi emigrációjában sok magyar megfordult a rezidenciáján, a Hôtel Lambertben, többek között Teleki, Kossuth és hát Eszterházy Johanna és a kis Carl Filtsch is, Chopin legkedvesebb tanítványa. Persze illő megjegyezni, hogy (Liszt Ferenc szavaival élve) Chopin szellemi örököse, legkiválóbb tanítványa pedig Marcelina Czartoryska hercegnő volt, aki nem mellékesen a Krakkói Zeneakadémia egyik megalapítója volt.

Czartoryski Múzeum

Néhány adat következik, hogy képet alkothassunk a Czartoryskiak gyűjteményéről. A múzeum 1801-ben nyílt meg, 30 évvel előzve meg a versailles-i kastélyban berendezett francia történelmi galériát. Gyűjteménye 86 ezer tárgyból áll, antik szobrokból, fegyverekből, ékszerekből, érmékből, királyi használati tárgyakból, szarkofágokból és hasonlókból. Festménygyűjteményében 300 alkotás szerepel a legnevesebb európai mesterektől. Birtokukban van továbbá 250 ezer oklevél, történelmi irat és könyv is, melyeknek rengeteg magyar vonatkozása van. És ha valaki a számoknál jobban szereti az egyszerű tényeket, hát tessék: övék Leonardo da Vinci Hölgy hermelinnel című festménye, Shakespeare karosszéke, Szent Hedvig iratai és Báthory István kardja...

Ha minden igaz, a krakkói Czartoryski Múzeum csaknem évtizedes felújítás után, 2019 végén ismét megnyitja a kapuit a látogatók előtt. Évek óta várjuk ezt, és mivel üdvözölhetnénk jobban a pillanatot, mint egy Izabela-portré közlésével, melyen kedvenc hangszereivel, többek közt egy hárfával látható!

Évek óta kutatjuk-ápoljuk a lengyelség és a magyar hárfások emlékeit. A fenti hivatkozások is ezt mutatják, hiszen sok mással együtt a kapcsolódó Wikipédia-cikkeket és blogbejegyzéseket mi írtuk. Örülünk, hogy a szálak megint összeértek, s a hárfában és a lengyel-magyar barátságban a New York Harp Ensemble mellett megint találtunk egy közös pontot: Czartoryskiék támogatottja, Chopin művet dedikált Eszterházy Johannának, s tanította kis védencét, Carlt.

2019-ben cikkeinket, koncertjeinket és filmjeinket a Wacław Felczak Alapítvány támogatásával készítjük. Nizalowski Fanni ugyanis, a Krakkói Zeneakadémia hárfaszakos hallgatója az alapítvány ösztöndíjasa, ifjú nagykövete lett. A Czartoryskiakkal, Chopinnel és a korszakkal kapcsolatos munkáinkat egy későbbi cikkben gyűjtjük majd össze.

https://wfa.hu/