HarpFlash – Interview with Florence Sitruk in Krakow, Poland 2019

We made this interview with French-German harpist and harp teacher Florence Sitruk on a beautiful autumn day in Krakow. Ms Sitruk is a professor in Bloomington at Jacobs School of Music and a guest professor at the Academy of Music in Krakow.

Bábel Klára életrajza

Nemrégiben interjút közöltünk Bábel Klára hárfaművésszel. Ebben a mostani rövid írásunkban összefoglaljuk a legfontosabb életrajzi adatait. A lista így is káprázatos, de reméljük, hogy hamarosan újabb szenzációs bejegyzésekkel egészül ki.

Bábel Klára portréja hangszerével
Klára Budapesten született 1983. február 10-én. Családjában nem volt zenész, apai nagybátyja Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek.

Tizenkét éves korában nyert felvételt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Előképző Tagozatára. Itt hat éven át tanult zongorázni. Tanárai Nádor György, Bihary László és Lantos István voltak. A középiskolát 1997-2000 között a Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziumában végezte. Első hárfatanára Kis Tünde volt, majd magántanulóként Sipkay Deborah és Lubik Hédy hárfásokhoz került. 2001-ben felvételt nyert az Akadémia zongoraművész szakára, 2004-ben a hárfaművész szakra is. Előbbit 2006-ban, utóbbit 2007-ben fejezte be jeles, illetve kitüntetett minősítéssel. Az Akadémián Sipkay Deborah és Vigh Andrea volt a tanára. Az egyetemi tanulmányok után doktori iskolába jelentkezett, 2007-2009 között a brüsszeli Koninklijk Conservatorium hárfa szakát is elvégezte.

A hagyományos iskolai képzés mellett másféle oktatásban is részesült. 2001-től Nizzában, Prágában és Moszkvában mesterkurzuson vett részt, 2007-től a cseh Jana Boušková mesteriskolájában tanul folyamatosan. A Vera Dulova Nemzetközi Hárfaversenyen 2005-ben és 2008-ban is sikerrel szerepelt.

Repertoárja mintegy száz szóló-, kamara-, verseny- és egyéb műből áll, s bő két évszázad hárfairodalmát fogja át. Játszik kortárs szerzőket is, például Ligeti György, Tihany László, Balassa Sándor és Gyöngyösi Levente műveit.

Folyamatos szóló- és kamarazenészi pályája mellett nagyobb zenekarokkal is rendszeresen szerepel. 2006-tól tagja volt a MÁV Szimfonikusoknak, 2007-től fellépett a Budapesti Fesztiválzenekarral, 2010-től pedig a Magyar Rádió Szimfonikusok szólóhárfása.

Ismert néhány televíziós felvétele, de szólólemeze még nem jelent meg. Fellépésein orosz koncerthárfával és Salvi Diana koncerthárfával zenél.

Források: