2012. február 22., szerda

A Bayreuthi Fesztiválzenekar hárfaegyüttese

Egy újabb fénykép következik a Morley Harp cég archívumából, melyet Clive Morley küldött a blogunknak. A megfakult, szépiás felvétel száz évvel ezelőtt készült. Nyilván sokaknak szerez örömet, hiszen a ritkán látható felvétel a magyar hárfatörténet egyik legszebb korszakából való.

A bayreuthi hárfásokról már több cikkben is írtunk, lévén, hogy a Mosshammer-fivérek, Román és Ottó hosszú-hosszú éveken át voltak az együttes megbecsült tagjai. Ottó már egészen fiatalon, amerikai éveiben is eljárt a nyári fesztiválokra játszani.

Ezen alkalmakkor meglehetősen sok reklámfotó készült róluk. Egyet korábban már be is mutattunk, Román életrajzánál lehet megtekinteni. A most közreadott fotó különlegessége, hogy együtt ábrázolja az 1911-es év bayreuthi hárfásait.

A képen látható hárfák feltehetően gyakorlóhárfák voltak, legalábbis egy korabeli levélben említést tesznek ilyenek létezéséről. Gótikus stílusú hangszerek, amelyeket az angol Morley-cég szállított a fesztiválnak. Az 1817-ben alapított vállalkozás valószínűleg ebben az időben élte fénykorát. Az éppen csődbe jutott Érard-cégbe társult (vagy vette azt meg), és cégjelzésében is használta a nevet. Erre és a kép szereplőire máskor még visszatérünk.

A Bayreuthi Fesztiválzenekar hárfaegyüttese 1911-ben.
Az alsó sorban balra a Mosshammer-fivérek

(A képet a szokásosnál nagyobbra vettük, hogy a finomabb részletek is láthatók legyenek. Rákattintva a kép nagyítható.)