HarpFlash – Interview with Florence Sitruk in Krakow, Poland 2019

We made this interview with French-German harpist and harp teacher Florence Sitruk on a beautiful autumn day in Krakow. Ms Sitruk is a professor in Bloomington at Jacobs School of Music and a guest professor at the Academy of Music in Krakow.

Mosshammer Ottó Glasgow-ban

Egy eddig nem publikált, igazán szenzációs fotó következik alább. A kép az ifjú Mosshammer Ottót ábrázolja valamikor az 1890-es évek közepén. Családi archívumból került elő, gondosan megőrizve és ragyogó állapotban.

Mosshammer Ottó
az 1890-es évek közepén
(részlet)
Köztudomású, hogy Mosshammer Ottó pályája legelején számos országot érintve óriási körutat tett. Megfordult a Monarchia országaiban, Angliában és az USA-ban, sőt Franciaországban 1888-ban még hárfaversenyt is nyert. Az ifjú osztrák ekkoriban talán még maga sem sejtette, hogy néhány év múlva Magyarországra költözik, s nálunk éli majd le az életét...

Ezt a fotót angliai koncertútja közben készíttette Glasgow-ban a Sauchiehall Street 259. szám alatt, J. Champlin műtermében. Sajnos a képen nincs jelezve, hogy melyik évben készült. Champlin híres viktoriánus fotográfus volt, aki 1895-ben alapította a cégét, melyet 1896-ban Champlin & Co. névre keresztelt át. Mivel a képen az eredeti cégjelzés látható, ebből úgy sejthető, hogy az első évben, azaz 1895-ben készülhetett.

A fotó legfőbb érdekessége Ottó tekintete. Csupa derű és jókedv, látható, hogy igazán élvezte a fiatalságát és a jól megérdemelt sikereket. De érdemes vetni egy pillantást a gyönyörű hangszerre is. A gótikus stílusból ítélve talán egy Érard-hangszer lehet.

A nagyobb képen még egy különös momentum látszik. A rezonánslapon, alul a lábazatnál, az oszlop képe verődik vissza. A lakkozás szinte tükörként működik, kevés ilyen fotót, illetve hangszert lehet látni mostanság.

Mosshammer Ottó
Glasgow-ban

A fénykép eredeti mérete 11 x 17 cm. Nagyon jó minőségben maradt meg. Szinte új, dacára annak, hogy napjainkban már több, mint 110 éves! Vastag fekete kartonra kasírozták, melynek oldala és betűi elegáns csillogó aranyozást kaptak. A fényüket máig sem vesztették. Mindez a Mosshammer-család gondosságát és az akkori fényképészmesterek lelkiismeretes munkáját dicséri. Az unokától, Mosshammer Gellért úrtól kaptuk meg közlésre, amit ezúton is köszönünk.

További Mosshammer-dokumentumok:


*

Angliában természetesen az utcanevek is ritkán változnak. Úgyhogy itt van egy mai kép Glasgow híres bevásárlóutcájáról, a 259-es szám előtt:


Nagyobb térképre váltás