HarpFlash – Interview with Florence Sitruk in Krakow, Poland 2019

We made this interview with French-German harpist and harp teacher Florence Sitruk on a beautiful autumn day in Krakow. Ms Sitruk is a professor in Bloomington at Jacobs School of Music and a guest professor at the Academy of Music in Krakow.

Alfred Holý a Lenhardt-hárfa bemutatóján

1929-ben jelent meg a Dunántúl című lapban egy beszámoló a Lenhardt-hárfa bemutatójáról. A cikk következetesen Lenhárdtnak írja a hárfakészítő nevét, de nem ez a legérdekesebb az írásban.

Lenhardt hárfái Pécsről


A pécsi Lenhardt János 1903-ban kezdte hangszerkészítő pályafutását, hárfákkal 1923-tól foglalkozott. Mindmáig ő az egyetlen, aki piacképes pedálos hárfákat tudott készíteni Magyarországon. De igazán jól értett a marketinghez is. Miközben külföldi zongoragyártók hangszereit árulta, hegedűi és hárfái nemzetközi színvonalat értek el, s üzlete megismertetése érdekében még dalárdát is szervezett.

Egy korábbi cikkben írtunk róla, hogy Mosshammer Ottó személyesen támogatta üzletét. Hangszer-bemutatóján ugyanakkor megjelent a korszak nagy bécsi hárfása, Alfred Holý, akiről annyit tudni kell, hogy a Mosshammerékkal együtt játszott Baureuthban a Wagner-operákban.

Holý itt közölt fényképének érdekes története van. Néhány évvel ez előtt a világ legrégibb, ma is működő hárfás cégének vezetője, az azóta elhunyt Clive Morley küldött nekünk anyagokat Mosshammerékről. Egyúttal megküldte Holý fényképét is, amit először nem értettünk. De aztán világos lett, hogy tudott a hárfások kapcsolatáról, és talán azt is, hogy egyszer majd megírjuk ezt a cikket is, és akkor szükség lesz rá...

Régi, elfeledett hárfások

Szintén érdekesség, hogy a cikkben feltűnik egy számunkra ismeretlen hárfás, Seregélyi Irma hárfaművésznő. Nagyon kevés nyoma van az interneten, csak annyit tudunk róla, hogy az 1920-as években sokat szerepelt jótékonysági hangversenyeken – pl. a Katolikus Női Tábor rendezvényein –, majd hirtelen eltűnt. Talán férjhez ment és megváltozott a neve.

Végül még egy újabb adalék a Lenhardt-életrajzhoz. Az írásban felbukkan egy tanítvány, Schneider Ferenc zágrábi műhegedűkészítő. Róla ugyancsak nem sokat tudni, még Pásztor Andrea Lenhardt-tanulmánya sem említi a nevét.

Pécs, dec. 11. – Lenhárdt János hárfája, melyet a „Pécsi dalárda" hétfői hangversenyén Holy Alfréd bécsi kamara-hárfaművész bemutatott, országszerte egyszerre általános érdeklődést és feltűnést keltett. A pécsi iparművészet e sikere alkalmából Holy művészt, a dalárdát és a hárfa megteremtőjét: Lenhárdt Jánost, számosán üdvözölték. A szerencsekívánatok közül néhányat ideiktatunk:

Professor Holy Pécs. Im Namen der Harfenfreunde begrösse ich Sie freund-lichst und mit Dank. Sternberg kön. Hofmusikinstrumentenfabrikant.

Pécsi Dalárda Pécs. Abból az alkalomból, hogy hangversenyén magyar készítményű hárfán külföldi művész fog szerepelni, üdvözlöm a hangverseny-vezetőséget, mert ez dicsősége a magyar hangszeriparnak. Stovasser hangszergyár.

Pécsi dalárda Pécs. Szívből gratulálunk ahhoz, hogy a mai hangversenyen a Lenhárdt János készítette első magyar pedálos hárfa bemutatásához egy külföldi művész közreműködésével az alkalmat megadta. A további sikerhez őszinte szerencsekívánatainkat küldjük. Budapesti hangszerkészítők vegyes ipartestülete.

Dalárdahangverseny Pécs. A magyar hangszeripar nagy sikere és a dalművészet ünnepe alkalmából a hódmezővásárhelyi dalárda és a filharmonikus társaság üdvözletét tolmácsolom. Darabos István dr. városi aljegyző.

Lenhárdt hangszerkészítő Pécs. Széphangú hárfájának bemutatójához sok sikert kívánok, Seregélyi Irma hárfaművésznő.

Pécsi dalárda, hangversenye Pécs. Lenhárdt János kiváló mesternek a hárfa sikeréhez gratulálok. Tóth hegedűépítő.

Lenhárdt Pécs. Hangszered sikeréhez és a magyar ipar dicsőségéhez további buzgó kitartást és elmaradhatatlan eredményt kíván Bergmann műhegedűkészítő.

Pécsi dalárda Pécs. Üdvözlöm tanítómesteremet nagy alkotásának Pécsett való bemutatása alkalmából. Schneider Ferenc zágrábi műhegedűkészítő.

A magyar ipar dicsőségének spontán megünnepléséhez Pécs városának közönsége is örömest hozzájárult, mit külömben már a hangverseny alkalmával méltóan és elismerőn kifejezett, mikor a zsúfolásig megtöltött terem megértő hallgatósága viharosan üdvözölte és megéljenezte a mestermű alkotóját. A hangversenyen a legelőkelőbb közönség képviselte Pécs városát, élén a polgármesterrel, Nendtvich Andor dr.-ral.

Nizalowski Fanni hárfás

Forrás